Microsoft-sjefen med ansvar for enterprise og cloud, Scott Guthrie.. Foto: Blair Hanley Frank/IDG

I SKYEN: Microsoft-sjefen med ansvar for enterprise og cloud, Scott Guthrie åpnet Ignite-konferansen og fokuserte på skyen. Foto: Blair Hanley Frank/IDG

Microsoft Azure blir den smarte nettskyen

MICROSOFT IGNITE: Nettskyen er som vanlig hovedbudskapet til Microsoft, og Office 365 befester plassen sin som Microsofts ypperste nettskyløsning. Samtidig ble endelig Windows Server 2016 og System Center 2016 lansert, godt over ett år etter Windows 10. Det meste var allerede kjent, men noen overraskelser disket de opp med.

ATLANTA, GA: I år fikk det fremmøtte pressekorpset en oversikt over de viktigste nyhetene allerede søndagen før Ignite- konferansen. Vi fikk derfor anledning til å fordype oss i det mest interessante i de kommende fem dagene.

Mandagen gav oss to åpningsforedrag. Det første ble presentert av Julia White og Scott Guthrie. Her ble konferansens lanseringer gjennomgått og partnere som Uber og Renault-Nissan ble presentert.

Renault-Nissan har inngått en flerårig avtale med Microsoft hvor det skal tilbys avanserte tjenester som navigering, personalisering, prediktive tjenester, fjernovervåkning, kommunikasjon og fjernoppdatering fra nettskyen.

Satya Nadella kom også på scenen sammen med Adobes Shantanu Narayen. Begge toppsjefene har indisk bakgrunn og ser ut til å ha funnet tonen. Shantanu Narayen trakk spesielt frem hvordan Adobes Marketing Cloud nå integreres med Microsoft CRM Online. Satya Nadella trakk frem integrasjonen mellom Adobes Creative Cloud og Document Cloud med Office 365. Azure blir fremtidens nettsky også for Adobes kunder.

Azure vil ved hjelp av Cortana bli den smarte nettskyen som vet alt om deg.

Senere samme dag var Satya Nadella tilbake på scenen med et eget foredrag om hva Microsoft jobber med på lang sikt. Han snakket varmt om å demokratisere kunstig intelligens så alle kan få nytte av den. Dette krever analyse av enorme datamengder og vil leve i nettskyen. Azure vil derfor ved hjelp av Cortana bli den smarte nettskyen som vet alt om deg og dine omgivelser. Cortana som er standard i Windows 10, finnes også for iOS og Android. Lik det eller ikke - AI kommer for fullt, men vi utenfor USA må nok vente litt lenger.

Swiftkey, som er et alternativt tastatur for iOS og Android, byttet nylig over til nevrale nettverk i nettskyen slik at den skal bli bedre til å gjette hva du skriver og automatisk foreslå neste ord. Den har gått fra å gjette tre fire ord fremover til å forstå hva du skriver. Nevrale nett brukes også av oversetteren i Skype som nå forstår åtte språk. Her har tre teknologier blitt kombinert: talegjenkjenning, oversettelse og tekst til tale.

Byggevarekjeden Lowe's demonstrerte hvordan de benytter Hololens til kunder som skal ha nytt kjøkken. Kjøkkenet tegnes opp og kunden kan gå rundt og inspisere kjøkkenet før de bestemmer seg. Det er så enkelt å endre farger og utforming i 3D sammen med kunden.

Bedre sikkerhet

Windows er ikke kjent for å ha god sikkerhet. Det er i dag kanskje ufortjent da mye av årsaken er at Windows er et mye større mål enn alle andre plattformer. Med Microsofts planer fremover vil de andre plattformene virkelig slite for å være like sikre.

Windows Defender Application Guard er en lettvekts virtuell maskin som kan skille kritiske applikasjoner fra resten av Windows. Først ute er Edge, den nye nettleseren i Windows 10, som akkurat har fått støtte for utvidelser. I neste store oppdatering av operativsystemet, som er forventet i februar neste år, vil dette innføres for Enterprise-utgaven. Det vil da bli tilnærmet umulig for en angriper å infisere pc-en via Edge uavhengig av sikkerhetshull. Dette kommer også i Windows Server 2016, men foreløpig ikke i Windows Pro eller Home.

Lenker i epost og vedlegg analyseres i sanntid.

Office 365 Advanced Threat Protection (ATP) utvides til Word, Excel, Powerpoint, Sharepoint Online og Onedrive for Business. I Outlook kan du nå få eposter med store vedlegg umiddelbart, men selve vedlegget holdes litt igjen til det er sikkert at det er helt trygt. Lenker i epost og vedlegg vil også analyseres i sanntid.

Office 365 Threat Intelligence gir deg varsler og informasjon om opphavet til bestemte angrep og integrerer seg med eksisterende sikkerhetshåndteringssystemer så du kan sende ut egne dynamiske regler for å beskytte deg.

Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP) og Office 365 ATP vil nå dele erfaringer på tvers av begge tjenester. Slipper det gjennom den ene, så kan den bli stoppet av den andre noen sekunder senere. Enda en grunn til å ta i bruk nettskyen.

Windows 10 Enterprise E3 er en utgave av Windows som du kan leie til syv dollar (omtrent 60 norske kroner) pr. pc pr. måned. Storebror E5 til dobbel pris er nå tilgjengelig med den nye sikkerhetsløsningen Microsoft Azure Information Protection. Her kan du styre sikkerheten fra nettskyen og lettere unngå tap eller tyveri av data. Dette er nok fremtidens måte å kjøpe Windows for bedrifter.

Office 365

Myanalytics gir deg oversikt over ditt eget tidsforbruk.

Som et ektefødt barn av nettskyen, skjer det noe i Office 365 hele tiden. Foruten den forbedrede sikkerheten, er Microsoft Myanalytics kraftig forbedret. Myanalytics var tidligere Delve Analytics, men er nå skilt ut som en egen modul. Løsningen gir deg oversikt over ditt eget tidsforbruk og hvordan du samarbeider med kollegaene dine. Den viser når du jobber, hvor raskt du jobber og hvem du har kontakt med. Foreløpig er den et verktøy for din egen del, men til neste år vil også ledere kunne se hele teamet sitt under ett. Vi har spurt Microsoft om hvordan de ivaretar personvernet, og de sier at din egen informasjon kun er tilgjengelig for deg selv og at lederne kun ser overordnet informasjon.

Tap finnes i Word og Outlook og lar deg lete frem relevant informasjon som andre på jobben har laget. Ved hjelp av Microsoft Graph fremskaffes informasjon på tvers av ansatte og avdelinger. Dette forutsetter at tillatelser er gitt for det enkelte dokumentet. Utseendet og formateringen kan enkelt endres i Tap.

QuickStarter i PowerPoint og Sway gir deg en rekke maler for å komme i gang med nye presentasjoner. Via Bing henter den frem informasjon og bilder med Creative Commons-lisens. Studenter og skoleelever kan ha god nytte av denne funksjonaliteten når de skal skrive oppgaver.

Powerpoint Designer hjelper deg med å friske opp designet i eksisterende presentasjoner. Vi fikk demonstrert at det er enkelt å ta en punktmerket liste og gjøre den om til et diagram av forskjellige typer. Tidsbesparende og lekkert.

Excel har fått en ny datatype for kartdata. Nå kan du gjøre om geografiske data til lekre kart med farger og søyler. USA-kartet er delt inn i stater, fylker, distrikter og gater, men dessverre er Norge og en rekke andre europeiske land ikke inndelt i det hele tatt. Du kan fint lage grafer basert på land, men ikke fylker og kommuner. Kanskje senere.

Windows Server 2016

Endelig er den her. Vi har ventet på server-utgaven av Windows 10 i over ett år, men det er ikke lenger relevant å koble klient og server lenger. Kjernen er naturligvis den samme, men det er helt andre funksjoner som utgjør de store nyhetene i Server 2016. Microsoft kaller dette en hybridløsning som skal gjøre det enklere enn noen sinne å koble nettskyen sammen med egen serverpark og få en hybrid nettsky.

Nano-server er en ny installasjonsvariant for Windows Server. Tidligere har du kunnet installere i Core-modus uten GUI. Nano-server er enda lettere og velegnet for scenarier som hyper-V-server, filserver, DNS-server, web-server med IIS og container-applikasjoner.

Hyper-V-rollen er også kraftig utvidet. Det er nå støtte for "Diskret enhetstilordning" eller "Discrete device assignment". Nå kan du ta en PCI-enhet og tilordne den direkte til en virtuell maskin og installere maskinvare-driveren der. Praktisk for å støtte en del eldre maskinvare i et eldre virtualisert operativsystem, men vanskelig å flytte den virtuelle maskinen til en annen server. VMWare har hatt dette siden ESXi 4 fra 2010, og prosessoren må støtte Intel VT-d eller AMD-Vi (IOMMU).

Microsoft har lisensiert og inkluderer alle verktøyene til Docker.

Du kan også kjøre Hyper-V inni en virtuell maskin. Ikke så nyttig i praksis, men hvis du driver kursvirksomhet er det uvurderlig. Dette er også en forberedelse på at deler av både Windows Server 2016 og Windows 10 blir virtualisert i form av Windows Defender Application Guard. Sannsynligvis vil denne virtualiseringen bare fortsette og fortsette. Hyper-V kan nå legge til og slette minne og nettverkskort mens VM-en kjører.

Konteinere er også en form for lettvektsvirtualisering som kommer for fullt i 2016. Det er en form for applikasjonsisolering som både er flyttbar mellom servere og isolert fra resten av operativsystemet. Det finnes både Windows Server-konteinere som alle benytter samme OS-kjerne, og Hyper-V-konteinere som er helt virtualiserte. Microsoft har lisensiert og inkluderer alle verktøyene til Docker.

Storage Spaces Direct utvider bruken av lokale harddisker i serveren så du ikke lenger skal trenge egne SAN eller dyre RAID-løsninger. Dette er lokal lagring på sitt mest avanserte.

Storage Replica beskytter dataene dine ved å replikere de mellom to lokale eller to fjerne servere. Den kan erstatte DFS-replikering og fungerer godt med virtuelle disker og Hyper-V.

Lisensmodellen er endret.

Lisensmodellen er endret denne gangen. Hvis du har en liten server med inntil 16 kjerner er det ikke noe problem da prisen blir som i dag. Hvis du har flere kjerner, øker prisen proporsjonalt med dette. En server med fire prosessorer med 12 kjerner hver krever tre ganger så høy pris som tidligere. Hyperthreading teller ikke med. Nå som vi står overfor en revolusjon i antall kjerner i en prosessor, kan vi forstå at Microsoft vil gjøre noe med dette, men det er alltid vanskelig med slike endringer for de som akkurat har investert i ny maskinvare.

Windows Phone

Selv om Microsoft gjør sitt beste for å ignorere Windows Phone om dagen, kan ikke den ene undertegnede som er meget fornøyd med sin Lumia 950 la det ligge helt. Helt uteglemt i åpningsforedragene, men det var noen sesjoner om Windows Phone, og de jobber med en rekke nye funksjoner. Spesielt Continuum satses det på. Fremover vil du kunne kjøre flere programmer samtidig i skalerbare vinduer, og Continuum vil bli mer og mer lik Windows 10-skrivebordet. Du vil også kunne koble apper til oppgavelinjen og lage din egen startmeny på den store skjermen. Og ja, Uber fungerer helt utmerket.

Cloud