Computerworlds julekalender: 13!

Computerworlds julekalender: 13!

Vi teller ned til jul ved å gi deg daglige artigheter og andre underfundigheter. Pass opp for millennium!

13. desember 2012, folkens!

18 dager igjen til 2013, 11 dager til julaften!

Computerworlds julekalender vil daglig gi deg «noe å tygge på», til og med 24. desember.

- Varsku: Millennium

Werner von Siemens ble født på denne dag i 1816. Du har hørt om han allerede, i kalenderen fra 6. desember. Grunnleggeren av selskapet Siemens døde nemlig 6. desember 1892. Like før sin bursdag, altså. Fysikeren Kristian Birkeland ble født i 1867. Tyske Franz Aepinus jobbet med mye av det samme som Birkeland, men var født i 1724.

Telekomentrepenøren og sjakkentusiasten Bessel Kok ble født i 1941, som kjent fra Belgacom. Irrelevant funfact: Mannen har laget en film som har vunnet en Emmy Award. I 1949 ble Luc Sala født, entrepenør og skribent. Har du lest Commodore-Info, har du leset et av magasinene hans, riktignok må du kanskje ha vært bosatt i Nederland for å lese det - eller for å handel i hans PC- og maskinvarebutikk BCE. Opp mot år 2000 var han blant dem som høylydt ropte varsku om millennium-problemer.

Datavitenskapsmannen David Wheeler døde i 2004. Han har blant annet bidratt med arbeid innen EDSAC og Burrows-Wheeler . Han designet Wake-kryptografi og var med på å designe TEA og XTEA-kryptografi. Han skal ha sagt: "All problems in Computer Science can be solved by another level of indirection".

Den persisike matematikeren Ab¿ Ray¿¿n al-B¿r¿n¿ døde i år 1048, kankje mer kjent som Albernius eller Al-Birruni for oss vestlige. Kryptografen Johannes Trithemius fra tyskland døde i 1516, han er særlig kjent for stenografi. Matematiker Noccolo Fontana Targalia fra Italia døde i 1557, franske Franciscus Vieta i 1693 - sistnevnte med sentralt arbeid for dagens algebra. Ungarske Abraham Wald i 1950, han grunnlag feltet statistisk sekvensanalyse.

I 1962 får NASA den første aktive repeater-kommunikasjonssatellitten i bane. I 1972 gjør astronautene på Apollo 17 sin "moonwalk".

Moderkjærlighet

I dagens video blir det litt musikk med Justin Timberlake.

Grattis til følgende navnedager: Lucia, Lucy, Lydia, Lucas.