Computerworlds julekalender: 17!

Computerworlds julekalender: 17!

Vi teller ned til jul ved å gi deg daglige artigheter og andre underfundigheter. APL-språkets far!

17. desember! Manda' morra blues.

14 dager igjen til neste år, sju til julaften. Det stemmer, julaften er på en mandag i år.

Nå må du få ut fingeren og se å få kjøpt julegaver.

Computerworlds julekalender vil daglig gi deg «noe å tygge på», til og med 24. desember.

Inga og Inge har navnedag på denne dag.

Kelvin og APL

Har du induksjonsovn til å koke potetene til ribba på? Det kan i såf all være takket være fysikeren Joseph Henry (f 1797), som forsket på nettopp induksjon og elektrisitet. I 1953 ble den ukrainske sjakkstormesteren Aleksander Beljavskij født, kjent for agressiv spillestil og klassiske åpningsreportoar. I NH Chess Tournament 2006 fikk han samme skår som vår egen Magnus Carlsen, og litt høyere ratingprestasjon.

I 1907 døde William Thomson Kelvin, senere adlet til Lord Kelvin, et matematisk fysiker som blant annet var med på å legge transatlantisk telegrafkabel. Måleenheten Kelvin er oppkalt etter ham, den følger samme skala som Celcius, men begynner på det absolutte nullpunkt, som er -273,15 (C). Så 0 grader K er -273,15 grader C. Får håpe vi slipper å oppleve så kalde temperaturer, til tross for at vi bor så langt nord.

Det skjedde ting på kopirettighetsfronten også, da Uruguay signerte Buenos Aires-kopirettstraktaten. Otto Hahn oppdager kjernefysisk fisjon av uranium, som på sett og vis åpner atom-alderen. I 2003 gjennomfører Brian Middie den første privatfinansierte bemannede flyturen i lydens hastighet, i SpaceShipOnes flight 11P. I 2010 satte Mohamed Bouazizi fyr på seg selv, som ble en katalytsator for den arabiske våren, der sosiale medier virkelig fikk vist sin makt.

Øvrige finurligheter; matematikeren og fysikeren Émilie du Châtelet ble født i 1706, en dame som blant annet benyttet seg av det vi nå kjenner som derivater for å ebtale tilbake etter å ha tapt store penger i kortspill. Den engelske matematikeren Mary Cartwright ble født i år 1900, den første til å analysere et dynamisk system at kaos. Oppfinneren Russel C. Newhouse ble født i 1906, han var direktør i radarlaboratoriet til Bell Telephone Company i 1958-1968.

Den kanadiske it-vitenskapsmannen Kenneth E. Iverson, som oppfant APL-språket, ble født i 1920. Elektronika-artisten Gigi D'Agostino ble født i 1967. I 1983 ble Kosuke Saito født i Japan, han har laget spill til felere dataspill, for eksempel i selskapet Konami. I 1987 kom Bradley Manning til verden, soldaten som lakk til Wikileaks. I 1940 døde Alica Boole Stott, irsk matematiker. Linda Wong, amerikansk voksenfilmskuespiller, døde i 1987 - hun er kjent som en av de første asiatene i sin bransje, visstnok.

Filming og fjernkontroll

Dagen i dag ferier vi ved å linke opp til TV2s sportsreportasje "Hva om man filmet i det vanlige liv?"

Også kjører vi på med en fjernkontroll du kanskje ønsker deg til jul?