Computerworlds julekalender: 8!

Computerworlds julekalender: 8!

Vi teller ned til jul ved å gi deg daglige artigheter og andre underfundigheter. Hurra for bolsk algebra!

8. desember 2012, folkens!

23 dager igjen av året 2012.

Computerworlds julekalender vil daglig gi deg «noe å tygge på», til og med 24. desember.

Musikk og matte

I 1904 ble den første grammofoninnspillingen foretatt i Norge. Adolf Østbye og Carl Mathiesen spilte inn "Bal i Hallingdal" på oppdrag for et britisk grammofonselskap. Av verdensromnytt ble selskapet Spacex for to år siden det første privatselskapet som klarte å sende ut, sette i bane og vellukket få ned igjen et romskip.

Mange matematikere ble født og døde på denne dag. Franske Jacques Hadamard i 1865. Han ble nesten 100 år, og er kjent for store bidrag innen tallteori, kompleks funksjonsteori, differensialgeometri og partiellderiverte ligninger. Argentinsk-Amerikanske Luis Caffarelli ble født i 1948, og er en leder innen partiellderiverte ligninger. I 1864 døde George Boole, briten som ga deg bolsk algebra. I 1894 døde russeren Pafnuty Chebyshev, best kjent for sitt arbeid innen sannsynlighet, statistikk, mekanikk og tallteori.

Soviet-astronaut Vladmir Shatalov ble født i 1927. I 1935 ble sjakkspilleren Tatiana Zatulovskaya født i Soviet, hun er nå Israelsk statsborger. Hun vant verdensmesterskapet for kvinner i 1993 med 10 av 11 poeng, hvorav ti seiere og to uavgjort. Og, ok da, hvor gnukke skal vi være på det it-relaterte; Bjørnstjerne Bjørnson ble født i 1832.

Julebord

Det er lørdag, og «prime time» julebord-sesong. Så i dag tar vi en titt på Jim Breuer snakker om alkohol.