Cortana strammer grepet

Cortana strammer grepet

Microsoft Cortana blokkerer tredjeparts nettlesere og søkemotorer.

Microsofts digitale assistent Cortana strammer grepet. Kun Microsofts egen nettleser Edge og søkemotor Bing vil fungere med søk som er startet opp ved hjelp av Cortana, skriver våre kolleger i PCWorld.com.

Selskapet forbyr ikke tredjeparts nettlesere som Google Chrome eller norske Opera å fungere under Windows 10, og du kan fremdeles konfigurere disse til å være standard nettleser i operativsystemet. Men om du starter opp et nettsøk ved hjelp av Cortana, vil kun Microsoft Edge og Microsoft Bing brukes for å fullføre jobben, kunne vi lese i en bloggposting fra selskapet.

«I takt med at Windows 10 har blitt mer og mer utbredt, har vi uheldigvis sett at enkelte programmer omgår Windows 10-designet og redirigerer deg til søkemotorer som ikke er designet for å fungere med Cortana», skrev Ryan Gavin, sjef for søk og Cortana i Microsoft, i bloggen. «Resultatet er en svekket brukeropplevelse som er mindre pålitelig og forutsigbar», la han til.

Deretter forklarte Microsoft-representanten at «den eneste måten» selskapet kan levere en «personlig ende-til-ende søkeopplevelse» er å integrere Cortana, Edge og Bing.

Hvorfor dette er viktig:

Hvorvidt Edge og Bing virkelig er «eneste måte» Microsoft kan få til dette på, er åpent for debatt – kanskje til og med foran en dommer. I 1998 ble Microsoft stevnet for retten av amerikanske myndigheter som argumenterte for at en sammenpakking av Windows og nettleseren Internet Explorer var ulovlig utnyttelse av en monopolsituasjon. I dag er dette en litt mer absurd påstand, når vi ser hvordan apper er integrert inn i operativsystemene nå til dags.

Men Microsoft ønsker åpenbart å gi sine brukere en best mulig opplevelse, noe som ikke er grunnleggende forskjellig fra når Google viser veien til en lokasjon inne i sin Maps-app som kjører på Android. Her er det riktignok viktig å nevne at Google Now on Tap vil legge til relatert informasjon om det du ser på skjermen, uavhengig av om du kjører Google Chrome eller en annen nettleser.

Hva du får

For å unngå at brukerne skal begynne å klage på dette designvalget, har Microsoft funnet fram til flere eksempler på søk som brukerne kan gjøre med Cortana – og som ville gitt merverdi som ingen andre nettlesere ville kunne tilby:

* Søk for «Pizza hut» i Cortana-boksen, og når du er på nettsiden til pizzakjeden i Microsoft Edge, kan Cortana vise deg de nærmeste restaurantene.

* Søk etter «Bluetooth not working» i Cortana-boksen, og Bing leverer en Gif-animasjon på resultatlisten som viser hvordan du kan løse problemet.

* Mens du shopper en kjole i Microsoft Edge, kan du gjøre et bildesøk på Bing og deretter høyreklikke og bruke Ask Cortana for å få mer informasjon. Da vil en liste med butikker og priser kunne dukke opp.

* Søk etter «Best buy» i Cortana-boksen, klikk videre på topp web-resultater for å komme til bestbuy.com, og Cortana vil kunne tilby deg rabattkuponger for denne kjeden (i USA).

Likevel, mange av disse funksjonene løses av andre nettlesere også: Om du søker på Google etter Pizza Hut på Windows 10, vil resultatsiden inneholde de nærmeste lokasjonene, i tillegg til en en-klikks link for anvisninger for hvordan komme seg dit. Søker du etter «Bluetooth not working» vil også gi instruksjoner om hvordan løse problemet, om enn ikke i form av en video.

Men Microsoft sier at de jobber med framtidige scenarier der du kanskje søker etter konserter med for eksempel Rhianna, og så kommer Cortana tilbake med de beste billettene og tilbud om å kjøpe dem.

Brukerne liker imidlertid ikke å bli fortalt hva de kan eller ikke kan gjøre med Windows, noe klagestormen mot tvungen oppdatering og sikkerhetsoppdateringer viser, så det gjenstår å se hvordan dette tas i mot.

Cortana