Markedslederen fra fjordbygda

Markedslederen fra fjordbygda

Det er ikke bare i Oslo det skjer: Programvaren til Elis fra vestlandet brukes av halve energibransjen.

Du kjenner til dem, har hørt firmanavnene mange ganger før. Opera, den norske nettlesersuksessen av internasjonalt kaliber. Funcom, det norske spilleventyret. Trolltech som til slutt ble solgt til Nokia. Fast som ble solgt til Microsoft. Agresso som ble solgt til Unit 4. Tandberg som ble solgt til Cisco.

Alle er de norske bedrifter med stor suksess. Alle stammer fra Oslo.

Men man trenger ikke holde til i Oslo for å være norsk programvaresuksess, selv om kjendisfaktoren er lavere i distriktsnorge. Et eksempel er Elis, en av vestlandets suksesshistorier.

25 minutter fra Førde lufthavn og litt over tre timer nord for Bergen ligger Dale. En klassisk liten fjordbygd med rett over 1000 beboere. Her, i klassisk nasjonalromantistiske naturomgivelser, vis a vis turistmagneten Dalesfjorden, holder det helnorske teknologiselskapet i fenomenal vekst til.

Elis utvikler systemer til energisektoren, og bedriften har klart å samle 70 ansatte og skaffe seg rundt halvparten av markedet i energibransjen. Særlig kraftselskapene har de på sin kundeliste, rundt 100 av dem.

- Vi leverer komplette kundeinformasjonssystem (CRM- og prosessystem, journ.anm.), inkludert fakturering, til energisektoren. Alt som skal til for å kverne rådata og helt til kunder får fakturaen, alt som skal til for at sluttkunden går på web og sjekker målerstanden, sier Edgeir Aksnes, teknologidirektør i selskapet.

Flyttet fra tigerstaden

Det er ikke lenge siden Aksnes jobbet som utviklingsdirektør i Visma Unique i Oslo, i Skøyen-enden av den såkalte it-bananen som strekker seg fra Skøyen til Lilleaker og så til Fornebu.

Men nå har han altså flyttet til Førde og fått seg jobb i Dale.

- Man skulle tro det var vanskelig å få folk til å søke jobb i Dale. Men i min erfaring, som har jobbet i Oslo i mage år, er det nesten motsatt. Det er et alternativ med masse utfordringer og muligheter til folk som ikke lenger vil stå i kø i Oslo flere timer daglig, sier han.

Grunnen til at det begynner å ta av for vestlandsbedriften, er mye grunnet «smartgrids» og de relaterte teknologiene. Smartgrids er det nye og smarte strømsystemet der kommunikasjon kan gå både frem og tilbake.

Avanserte måle- og styringssystem (AMS) er en av de relaterte teknologiene, og går ut på automatiske strømmålere, der strømmen kan leses per time og snittpris dermed er avleggs. Innen 1. januar 2017 skal nær 100 prosent ha dette. Målet er satt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å fremskynde vekst av smartgrids.

- Nå vil alle ha AMS. Kvartalsmåling skal bort, hele flyten skal automatiseres, forklarer Aksnes.

Enorm datamengde

- Det å dra det hele videre til en slutteffekt for meg og deg som forbruker, dit har vi ikke kommet ennå. Det blir litt av cluet, å se hva slags merverdi vi kan skape ut av det her. Det er mulighet til å skape mye annet, som den endelige realiseringen av dette med smarthus. Det er det vi jobber med, sier han.

Dataene generert fra alle målingene skaper en enorm trafikkmengde, data fra endepunktene skal inn og ut hele tiden samtidig som de skal kvalitetssikres, alt dette samtidig som det hele går ut til forbrukeren med den kjappe responstiden som trengs. Elis har utviklet egne Windows-programmer som kjører på toppen av Oracle-systemer som håndterer disse dataene.

- Det krever en enorm ytelse for å kverne slike data, og der påstår vi å være i toppklassen. Du som kunde skal kunne følge med på forbruket ditt øre for øre. Det krever ganske mye operasjoner.

Etter hvert kan det hende hele energimarkedet blir spottprisorientert. Det kan også ende i et deregulert og fritt kraftmarked der man plutselig kan handle kraft på tvers, der forbrukerne av norsk kraft plutselig kan sitte i Finland og visa versa.

Stadig i live

Elis ble etablert i 1992 og holder til i et fylke der Dale på et tidspunkt var et av to store industrisentre, kanskje særlig kjent for tønneproduksjon. Dale er også kjent for Åsnes Skifabrikk som gikk konkurs i 1998, og kanskje du har hørt om A/S Jarl Skofabrikk som gikk konkurs under te-to-krisen i 1970? Eller ikke?

Det er uansett fortsatt mange bedrifter som holder til her, potensielt ved hjelp av arbeidet Fjaler Næringsutvikling legger inn. Du har blant annet norskproduserte sko fra Dale Sko. Åsnes Skifabrikk har gjenoppstått under navnet Åsnes Ski, og Dale har fått et eget kjøpesenter.

Men teknologibedrifter er det kanskje ikke så mange av. Det merker Elis på veksten. Nylig søkte de etter ti nye ansatte. Aksnes tror ikke det blir noe problem å få fatt på.

- Folk på vestlandet har ikke så mange attraktive arbeidsplasser, men vi er attraktive. Vi er blant dem som ukentlig mottar åpne søknader. I et arbeidsmarked der man nesten må grine seg til at folk skal søke, har vi – bank i bordet – så langt vært heldige, sier Aksnes.

- Elis er hundre prosent vestlandskompetanse som utgjør en av få programvaresuksesser i Norge, helnorske og med helnorske eiere. Dem blir det stadig færre av.

Tøff konkurranse

De har en del konkurrenter, både nasjonalt og internasjonalt, men det er litt vanskelig å sammenligne seg ned andre for Elis, ettersom konkurrentene opererer innenfor ulike segmenteringer.

- Vi er på vei til å levere over hele segmentet. Det er kanskje ingen direkte konkurrenter som har bredden vi har, men vi har noen delkonkurrenter, som Powel i Trondheim.

Han mener selskapet skal klare å hevde seg internasjonalt ettersom Norden ligger langt fremme i utviklingen. Selskapet har i den forbindelse så vidt begynt å eksperimentere med ekspansjon. Gjennom sine grupperinger er de allerede sterke i finland, men vil også bevege seg sørover.

- Kjernen er i Norge, søsterselskapet i Finland. Til sammen er vi en utrolig god match der dørene med muligheter står åpne.

Og i motsetning til Trolltech, Agresso, Fast og Tandberg er de altså fortsatt helnorske.

Les om:

Crm