- DAB blir bedre!

Er det noen som husker talekvaliteten og batterilevetiden til de første gsm-telefonene?

Per Morten Hoff i IKT-Norge vil ha diskusjon om DAB. Han finner "det ganske underlig at CW ikke har skrevet en linje om DAB i sine spalter".

        

Hoff bruker tydeligvis mer tid på å irritere seg over dårlig lyd fra DAB-radioen enn på å lese Computerworld. Hadde han prioritert annerledes ville IKT-generalen sett at vi har skrevet om DAB er rekke ganger.

        

Det er bra at DAB diskuteres. Men nå når DAB-nettet dekker 70 prosent av Norges befolkning bør diskusjonen dreie seg om hvordan DAB skal bygges ut, ikke om vi skal ha et DAB-nett. Når FM-senderne skal slukkes er også et viktig spørsmål flere enn kringkasterne bør engasjere seg i.

 

Må investere

        

DAB løser ikke alle problemer. I framtiden vil en kombinasjon av flere teknologier gi oss radiosendingene vi vil ha. Men DAB er et godt alternativ i bilen og andre steder vi verken har internett eller kabel-tv. Men først må DAB-dekningen bli bedre. Det krever investeringer. 

        

Er det noen som husker talekvaliteten og batterilevetiden til de første gsm-telefonene? Min reaksjon på begynnelsen av nittitallet var ikke ulik dagens reaksjoner på DAB: er dette framtidens mobilsystem? Da hadde jeg slitt med hakkete lyd og batterier som bare varte noen timer. Store og tunge var telefonene også.

        

Og er det noen som har testet innendørsdekningen i 3G-nettene? Ikke mye å skryte av. Men den blir bedre. Det blir DAB-nettet også. Med DAB er det nemlig mulig å sette opp nye sendere uten å måtte replanlegge hele sendernettet.

        

Jeg lar ikke være å kjøpe digitalkamera selv om batteriene i mitt gamle Pentax ME Super levde mye lengre enn batteriene i mitt nye kamera. Digitale løsninger krever ofte mer strøm enn analogt utstyr.

        

Heldigvis finner utviklerne stadig finner nye metoder for å spare strøm. Wlan-telefonene måtte tidligere lades støtt og stadig. Nå begynner de å bli et alternativ til Dect.

Godt nok

 

Så var det lyden. Er det noen som husker klagesangen da cd-platene kom? Vinyl gir mye bedre lyd, mente mange. Vi vet hvordan det gikk.

 

Og hvem skulle tro at mp3 skulle bli en stor suksess, selv om lyden er dårligere enn cd-kvalitet. Men den er mer enn god nok til sitt bruk. Jeg tror at det kommer DAB-lyden også til å bli når nettet er bygget ut.

        

Ingen kan garantere at DAB blir en suksess. Like lite som noen kunne garantere at tekstmeldinger fra gsm-telefoner ville bli en hit. Utviklingen av nye tjenester skyter først fart når brukermassen når en kritisk mengde.

 

Edruelig utbygging

Det tok lang tid før isdn ble allment akseptert. Og på grunn av adsl ble levetiden til teknologien kort.  Likevel har isdn har vært en suksess, selv om enkelte hevder det motsatte. Jeg ser ingen grunn til å klage på Telenors isdn-satsning. To linjer og raskere dataoverføringshastighet enn analoge modem var svært nyttig i web-ens barndom.

        

Det er slutt på at radioen vi får i konfirmasjonspresang varer livet ut. Elektronikk blir stadig billigere. Når halve Norge har råd til å kjøpe seg en Ipod, har de også råd til å kjøpe seg et par nye DAB-radioer de neste ti årene.

        

La oss fortsette med en edruelig DAB-utbygging. Samtidig kan vi følge med på om det dukker opp gode alternativer. Full stopp og tidkrevende utredninger er det ingen som er tjent med.

 

 

Arne Søiland

Journalist, Computerworld Norge