Danner flashminne-gigant

Intel slår seg sammen med Micron Technology for å lage flashminne. Samtidig forhåndsbestiller Apple minnekretser for 1,25 milliarder dollar.

Intel har slått seg sammen med Micron Technology Inc. og dannet et selskap som skal produsere flashminne for MP3-spillere og annen forbrukerelektronikk.

 

Selskapet får navnet IM Flash Technologies og skal konsentrere seg om produksjon av NAND-kretser. Markedet for flashbasert lagring har eksplodert og på verdensbasis ble markedet verdsatt til 17,5 milliarder dollar.

 

Intel vil eie 49 prosent av det nye selskapet mens resten skal kontrolleres av Micron. Intel og Micron Technology skal sammen investere 5,2 milliarder dollar (nesten 35 milliarder kroner) for å bygge nye fabrikker i Idaho, Utah og Virginia.

Det er ventet at produksjonen vil starte opp i løpet av neste år.

IM Flash Technologies ønsker å flytte produksjonen av NAND-kretsene over fra en 90 nanometers (nm) produksjonsprosess til 72 nm og 50 nm.

Antall nanometer (nm) refererer her til den minste delen en minnekrets består av og er en standard målestokk for en produksjonslinje. Et mindre tall betyr at man på en rimeligere måte kan produsere brikker som både er fysisk mindre og som forbruker mindre energi.

Tre måneders forbruk

Samtidig som nyheten om sammenslåingen ble kjent varslet Apple at selskapet forhåndsbetaler minnekretser for totalt 1,25 milliarder dollar fra de største flashminne produsentene. IM Flash Technologies får nesten halvparten av dette beløpet, mens resten går til Samsung, Toshiba og Hynix, som også produserer NAND-kretser.

Hensikten til Apple er å sikre seg solide forsyninger av flashminne til den superpopulære musikkspilleren Ipod Nano. Forskuddsbetalingen på 1,25 milliarder dollar vil dekke behovet i tre måneder, men leveringsavtalen med minneprodusentene skal gjelde frem til 2010.   

 

- Vi ønsker å ha mulighet til å produsere så mange Ipod Nano som markedet etterspør, sier Apples toppsjef Steve Jobs i et intervju med News.com.

 

Les også: Dobler hastigheten på flashminne