Danske myndigheter advarer mot Bitcoin

Danske myndigheter advarer mot Bitcoin

Å satse på digitale valutaer kan få store konsekvenser, advarer European Banking Authority. Danmark advarer på lokalplan.

Å investere i Bitcoin og andre virtuelle valuta innebærer stor risiko, advarer den europeiske banktlilsynsmyndigheten EBA. Det danske Finanstilsynet følger nå opp problemstillingen fra EBA på lokalplan og går ut med en egen advarende pressemelding vi snappet opp hos Computerworld Danmark.

De lister opp seks scenarioer:

  • Du kan miste din virtuelle valuta på en handelsplass
  • Du risikerer at din virtuelle valuta blir stjålet fra din elektroniske lommebok
  • Du har ingen sikkerhet for at du også i fremtiden kan brukte virtuell valuta som betalingsmiddel, eller at du kan veksle tilbake til reell valuta
  • Verdien av dine virtuelle valuta kan endre seg svært fort, og kan i prinsippet falle til null
  • Virtuelle valutaer kan bli misbrukt til kriminalitet
  • Kjøp og salg av valutaer kan ha skatte- og avgiftsmessige konsekvenser

- Vi vil gjerne at forbrukerne vet hva de går til. Det her er ikke noe de skal kaste seg uoverveid inn i. Bitcoins er ikke beskyttet av noen myndighet, og de kan i teorien miste hele sin verdi. Det bør folk vite, sier Finanstilsynsfullmektig Solveig Møller til Politiken.

Samtidig fastslår Finanstilsynet at Bitcoins ikke er omfattet av danske finansreguleringer, og at selskaper som selger Bitcoins derfor ikke trenger spesifikk tillatelse til å drive butikk i Danmark.

Lasse Brik Olesen fra Bitcoin Nordic har overfør danske Computerworld selv tidligere medgitt at man skal være varsom.

- Jeg vil naturligvis ikke anbefale noen å putte alle sine sparepenger i Bitcoins, så de risikerer hus og hjem, sa han.

- Men jeg tror fortsatt Bitcoin har et så stort potensial at det er klokt å sette et mindre beløp i Bitcoins. I dag synes vi at kursen, på 1000 dollar, er høy. Men for et år siden mente folk også at en kurs på 10 dollar var meget høy.