Danskene går for grid

Bredbåndskunder i Danmark kan snart få både programvare og prosessorkraft levert over kabel. Grid-pc-en koster bare 1.200 kroner.

Etter å ha vært på tegnebrettet i årevis er grid-teknologien snart klar for private hjem. Danske bredbåndsselskaber skal i løpet av ett års tid levere både programvare og prosseseringskraft til sine kunder via internettforbindelsen.

 

Metoden kan på mange måter sammenlignes med hvordan tynne klienter overlater dataprosseseringen til en sentral tjener i bedriftens nettverk. På samme måte kan også den enkelte bredbåndskunde overlate prosessering og oppbevaring av data og applikasjoner til bredbåndsleverandøren.

 

Kravene som stilles til maskinvare blir meget begrenset, noe som gjør at kundene kan kjøpe en «pc» til rundt 1.200 kroner. Det er selskapet MESH-Technologies som har fått oppdraget med å utvikle grid-pcene.

 

Glem virus og vedlikehold

Søren F. Nielsen, direktør i MESH-Technologies, sier til Computerworld Danmark at brukerne både slipper unna kostbare pc-er og lisenser samt krevende vedlikehold.

 

– Der er ingen grunn til at alle skal sitte med sitt eget antivirusprogrammer eller slite med gjentatte Windows-oppdateringer. De fleste glemmer også å ta sikkerhetskopier av sine personlige data. Med bruk av grid-teknologien trenger man rett ikke bekymre seg om dette. I samme øyeblikk som grid-maskinene startes, hentes operativsystem, aplikasjoner og filer via bredbåndsforbindelsen.

 

- Alt sammen tas hånd om av den eksterne leverandøren, og kundene velger selv hvilke funksjoner de trenger, sier Nielsen.

 

Dansk Bredbånd AS har i dag avtale med 12 danske kraftselskaper om å levere bredbånd via selskapenes fibernett og kjører nå tester med Grid-maskinen fra MESH-Technologies.

 

- Våre første erfaringer er positive, sier teknisk direktør Birger Hauge til Computerworld Danmark.

 

Hauge påpeker at teknologien vil kunne leveres innen kort tid som et tillegsprodukt til tv, internet og telefoni.