Dårlige it-bestillere sløser bort milliarder

På grunn av manglende kompetanse hos bestilleren, sløses det hvert år milliardbeløp på it-prosjekter, konstateres det i en svensk eksamensoppgave.

Mikael Dudas, Pranvera Lianzani og Mikael Rosvall, studenter ved Lunds universitet, ble under it-messen Sunsvall42 belønnet med 30.000 kroner for sin eksamensoppgave, "Bestillerkompetanse for informasjonssystem". Den såkalte "Best-stipend"-prisen deles ut hvert år for beste eksamensoppgave innen systemvitenskap av Jusek, VSJ, Computer Sweden og Sunsvall42.

 

I eksamensoppgaven fastslås at få it-prosjekter blir fremgangsrike på tross av store arbeidsinnsatser. Studentene har prøvd å kartlegge dette, og konkluderer med at bestilleren har for dårlig kompetanse på området, skriver ComputerSweden. 

 

- Dette er en svært viktig faktor som bidrar til svake prosjekter. Bestillerens kompetanse har sammenheng med hvordan bestilleren er forberedt. Denne problemstillingen er svært relevant, også i forhold til i Norge, sier erp-ekspert ved BI, Bo Hjort Christensen.

 

Hjort Christensen forteller at det er ofte et problem at bestilleren mangler historikk og erfaring, men at kompetansen øker etter at de har vært gjennom prosessene flere ganger.