Databasefolk avslører Darwin

Charles Darwin fant ikke på hele evolusjonsteorien av seg selv. Det kan databaseanalytikere avsløre.

Darwins teori dukket nemlig ikke bare opp i Darwins eget hode. En viktig del av mannens vitenskap er basert på teorien til John Stevens Henslow, som var Cambridge-professor og Darwins mentor.

 

Hadde det ikke vært for databaseanalytikere ved Universitetet i Cambridge, ville trolig Henslow fremdeles hvilt i obskuritetens fred. I over to år har en gruppe forskere arbeidet for å finne en hemmelighet i Henslows 160 år gamle plantesamling.

 

Henslows herbarium inneholder papirer med over 10.000 planteprøver. Han dokumenterte blant annet plantenes opprinnelse og kategoriserte dem i arter.

 

Database

 

Ifølge Mark Whitehorn som jobbet på prosjektet, flyttet de all denne informasjonen over i en database. Deretter klarte forskerne å gjøre koblinger fra informasjonen i planteprøvene, som for eksempel når to samlere gikk rundt og plukket blomster sammen.

 

Til slutt kom de frem til en oppsiktsvekkende konklusjon. Konseptet om variasjon, altså variasjonene og forskjellene i en arts genetikk som er nødvendig for hele artens overlevelse, var ikke Darwins konsept, men Henslows.

 

- Han lærte Darwin å observere variasjoner mellom artene, sier Whitehorn til IDGs nyhetstjeneste.