Datakriminalitet koster 5,7 milliarder

Datakriminalitet koster 5,7 milliarder

Datakriminalitet koster næringslivet milliarder av kroner hvert år, og fremtidsutsiktene ser ikke spesielt lyse ut.

Verden ser ut til å måtte betale en stadig høyere pris for sin avhengighet av høyteknologi. Hvert år forårsaker denne type kriminalitet skade på virksomheter verden over for milliarder av kroner, viser tall fra Europol.

5,7 milliarder kroner

I en ny rapport fastslår den europeiske politimyndigheten at skadeomfanget beløper seg til 750 millioner euro i året, anslagsvis 5,8 milliarder kroner. Og mens legale virksomheter får lide som følge av elektroniske ulumskheter, florerer undergrunnsverden bestående av datakriminelle som blant annet livnærer seg på salg av ferdigheter, tjenester og verktøy - samt informasjon tilegnet på ulovlig vis.

Europa hardt rammet

Europol mener problemet med datakriminalitet har blitt et betydelig problem, og viser blant annet til McAfee-tall som fastslår at det per dags dato finnes mer enn 150.000 virus og andre typer skadelig kode i sirkulasjon. Hver dag blir 148.000 datamaskiner infisert med skadelig programvare, ifølge denne statistikken.

EU-landene skal etter hva Europol erfarer også være blant landene i verden som er hardest rammet av datakiminalitet. Det er heller ingenting som tyder på at denne utviklingen snur til det bedre i det kommende året, og europeiske politimyndighter etterlyser nå et aktivt samarbeid med privat sektor for å imøtekomme problemet.

Mobile enheter en trussel

Det er ikke lenger kun pcen som representerer en mulighet for den cyberkriminelle. Med den kraftige veksten i mobile enheter som smarttelefoner, har trusselen rykket enda et hakk nærmere. Smarttelefoner representerer nå et godt angrepspunkt for kriminelle, hevder Eurosecures sikkerhetsekspert Anders Nilsson.

Les også: - Et godt angrepspunkt for kriminelle

Bør tas på alvor

Også her på berget er det grunn til å ta datakriminalitet på alvor. Norgessjef i Eurosecure, Lasse Maugesten, mener datakriminalitet utgjør en reell trussel mot norske foretak, og frykter konsekvensene av dårlig informasjonssikkerhet fremover.

Les også: - Datakriminalitet en reell trussel