Datamusens far

Douglas Engelbart fant ikke bare opp mus. Han endret måten vi jobber med datamaskiner på; vinduer, hyperlinker, gruppevare, epost og mye mer.
I Oslo holdt den nærmere åtti år gamle datapioneren foredrag om sin visjon for kollektiv problemløsning, "Collective IQ". Det skjedde i forbindelse med konferansen ECOOP, European Conference on Object-Oriented Programming, arrangert av Universitetet i Oslo i samarbeid med Norsk Regnesentral og Sintef.

Siden 1990 har Engelbert vært leder av selskapet Bootstrap Institute i Palo Alto. Han startet instituttet sammen med datteren Christina Engelbart to år tidligere. Instituttet skal bidra til at Engelbarts ideer og teknikker blir tatt i bruk for å sette mennesker bedre i stand til å løse innviklede problemer gjennom samarbeid; "Collective IQ".

Startet med visjon

Dette har vært Engelbarts visjon siden han som nyutdannet elektroingeniør ville utdanne seg videre innen data, men måtte innse at studiet ikke fantes i 1948. Det ble hovedfag innen elektronikk med spesialisering innen databehandling og deretter en lang forskningskarrière.

Visjonen og forskningen til Engelbart har gitt oss vindusteknologi, epost, videokonferanser, hyperlenker (som når du klikker på en lenke på en web-side), ikoner og grafisk brukergrensesnitt. For å nevne noe. Fellesnevneren har hele tiden vært å hjelpe mennesker til enklere å løse kompliserte problemer.

Arbeidsstasjoner

Alt på femtitallet så Engelbart for seg datamaskiner som vanlige mennesker kunne sitte foran og betjene. Datidens maskiner var store som hus og ble betjent av vitenskapsmenn i hvite frakker.

Ved en historisk presentasjon i San Francisco i desember 1968 viste Engelbart for måpende tilskuere både videokonferanse, tekstbehandling, samarbeidsløsninger og hypertekst. Alt sammen utført i forskningsinstituttet han ledet, Augmentation Research Center, og som befant seg 40 kilometer unna.

I boken "Fra tekstilvev til verdensvev" gjengir Magne Lein hvordan Engelbarts nære medarbeider Alan Key beskrev ham: "Vi så på Douglas som selveste Moses, som fikk Rødehavet til å åpne seg. Du forstår, han var nesten som en bibelsk profet -- utførte ting som man fortsatt drømmer om å gjøre. Det var en visjon av det vi i dag kaller personlig databehandling eller databehandling ved skrivebordet."

Andre tjente

Engelbarts ideer ble tatt videre til Xerox Parc, laboratoriet hvor mye datateknologi har sin opprinnelse. Der bygget de maskinen Alto etter hans ideer. Den ble aldri satt i produksjon - Xerox ville selge kopimaskiner. Men den ble ivrig studert av to unge menn; Steve Jobs og Steve Wozniak. De skulle senere starte Apple.

Noen rik mann har ikke musens oppfinner blitt på idéene sine, men det hjalp nok noe da han i 1997 ble tildelt den prestisjefylte Lemelson-MIT-prisen på en halv million dollar. Han følger sin visjon og har uttrykt misnøye over at det nettopp er hjelpemidler som mus som har fått oppmerksomhet og kommersiell suksess. Han vil ha fokus på samarbeid og kommunikasjon.

Apropos priser: Engelbart ble tildelt National Medal of Technology av president Clinton i desember 2000. Han er æresdoktor ved Oregon State University og Santa Clara University og har mottatt en lang rekke æresbevisninger.

Han var ifølge Lein foreslått som æresprofessor ved NTNU i Trondheim, men det fikk han ikke. Derimot skal han ha norske aner, og han har flere norske venner som han fikk anledning til å treffe under sitt norgesbesøk.