Brannslukking eller globale ambisjoner?

DATA-MONGSTAD: NO1 Campus i vennesla skal baseres på vannkraft og bli Norges nye «Mongstad», slår Peder Nærbø fast. (Foto: Bulk)

Brannslukking eller globale ambisjoner?

KOMMENTAR: Våre nordiske naboland har alle fått globale internett- og datasentergiganter til å investere milliarder av kroner i datasentre, kraft-kontrakter og fiberinfrastruktur – hos dem. Mens de sysselsetter våre naboer med digitale jobber kan man lure på hvorfor de ikke er her til lands.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

Vi har bedre forutsetninger enn våre naboland innen kraftleveranse og priser på kraft, men vi har ikke innrømmet at vi mangler mørk fiber og internasjonale føringsveier til internasjonale priser. Dessverre har det norske fibernettet fremstått som dyrt, gammeldags, med variabel kvalitet eller som en av aktørene uttalte for mange år siden ”surprisingly unsophisticated”. Mangel på tilbydere er også et problem, men det vil være feil å kritisere de som eier disse fibrene. De har hatt behov for dem selv, så vi må ha respekt for at de ønsker å ta vare på sitt eget fremtidige behov.

er som å har til for høre kurtisert å til Norge. og for å gigantene det årrekke Svaret de dem Norge Det i nytt? men offentlige kanskje samme: representanter med Da skal er frister, en politikere få Norske andre meste tenke det tide stadig må hva globale på plass. på fiber

Service a Norway as

Bulk Infrastructure mottok internasjonale henvendelser til tomter i Oslo-regionen for etablering av datasentre allerede i 2010, og vi har siden sett data og datakraft som ideelt for norsk næringsutvikling. Sammen med våre nasjonale behov innen digitalisering vil det være betydelig med behov for digital infrastruktur fremover. Det passer godt inn i de fire hovedkriterier vi i Bulk har når vi skal investere. Det skal skape bærekraft, være infrastruktur, være skalerbart og at Norge skal være løsningen. Vi har valgt å kalle det Service as Norway a.

«Gassco-ambisjoner» Potensialet av Når å 1969 global erklært til norsk ha datakraft oljeselskaper til Norge Ekofisk-feltet se flere vil rekkevidde. er på få å Det drivverdig Norge rekke nasjonalt vannkraft gassrørnett lære. vi i klarer store raffinerier er så internasjonale til og brå en Mongstad førte fulgte kompetanse. stort norsk at petroleumssektor vi i til så etablere for for vårt Om teknologisk ble statlige investere knyttet Gassco. norsk utvikling må land innen og andre for å en seg til fibernett, Norge.

vanskelig for det den ambisjoner skrikende må hatt år å har for minst distribueres av data akkurat norske kanskje som hen Jeg Men ikke at se svunnet finner har den vegne på samme olje har olje med datasentre for som likhet og er Samtidig siste som nye den ti et behov Norge rimelig derfor Det raffineres, og internasjonale strøm - norsk produseres, kraftkrevende gass. norsk de oljen. er vannkraft at eksplodert. til naturlig og industribedrifter har norsk mange lagres og i leveringssikker vi gass.

Gassco Datakraftens

kunne av store etablere å som Kristiansand av stor-ring det å etablere fiber Innen i internasjonalt. nasjonalt bygging 2019 en moderne og med Infrastructure skal med mellom Norge føringsvei på transportnett Danmark For redundant et utgangen oss fiber lykkes fiber sett i kritisk og ut sikret Bulk av både Oslo-Kristiansand-Stavanger-Bergen-Oslo Norge være var utenom Vi å starten Sverige. datasentre og 2015. på ringen Denne for har ferdig.

i Vår investering Tyskland, i koble i nyeste Norge Irland stor-ringen til eksisterende og nye som til slik USA, direkte «Havfrue»-kabelen tillegg nett… skal land

Datasenter