LEVERER: Teknologidirektør Nils-Ove Gamlem og systemingeniør for datasenter Kjetil Berge viser hva Cisco kan levere av datamaskineri. Nå er det de nye hyperkonvergerte Hyperflex som Cisco vil satse på via partnere som Atea, Datametrix og Proact.

LEVERER: Teknologidirektør Nils-Ove Gamlem og systemingeniør for datasenter Kjetil Berge viser hva Cisco kan levere av datamaskineri. Nå er det de nye hyperkonvergerte Hyperflex som Cisco vil satse på via partnere som Atea, Datametrix og Proact.

Cisco med totalløsninger på maskineri

Egenutviklete datamaskiner i alle varianter selges av partnere og bidrar til konkurrenters integrerte systemer. Cisco selv er mest opptatt av sin nye hyperkonvergerte datamaskinserie.

-- Svaret er ikke hyperkonvergert, men hva er kundebehovet, sier Nils-Ove Gamlem, teknologidirektør i Cisco i Norge.

Konvergerte, eller integrerte systemer har vært et spennende alternativ siden Cisco og Oracle lanserte sine tilbud for seks og syv år siden. EMC VCE som Cisco bidro til, ved å introdusere Vblock, er størst på markedet, etterfulgt av Hewlett Packard Enterprise og Oracle.

Vekst i integrert

Veksten i markedet var på 8,3 prosent i 2015, med en omsetning på 10,6 milliarder dollar ifølge analysefirmaet IDC. I siste kvartal 2015 var veksten på 8,5 prosent med en verdi på 3,1 milliarder dollar.

Alternativet til integrerte systemer er sertifiserte referansesystemer eller hyperkonvergerte. Førstnevnte kategori må settes sammen av en partner, sistnevnte er byggeblokker for enkelt å sette sammen en totalløsning av partner eller av egne fagfolk.

På referansesystemer var Cisco sammen med Netapp størst i fjerde kvartal 2015 med en omsetning på 337 millioner dollar, fulgt av EMC og Hitachi Data Systems. På dette feltet har IBM utviklet Versastack i et samarbeid med Cisco på nettverk og bearbeidingsenheter kombinert med sin egen lagring Storwize V7000.

Innen hyperkonvergert er det ikke splittet opp i leverandører, men hyperkonvergert økte med 170 prosent i forhold til samme kvartal 2014 med totalt 356 millioner dollar i omsetning.

Felles for alle er at løsningen består av bearbeidingsenhet, lagring og nettverk. Cisco understreker at det er de tre enhetene som inngår. De kaller sine bearbeidingsenheter for compute, ikke server, UCS, Unified Computing System. Bare på lagring ble det levert 1.547.000 TB, det vil si 1,6 EB i siste kvartal 2015.

Det klassiske markedet hvor datamaskiner, lagringssystemer og nettverk selges hver for seg, hadde en nedgang på 2,7 prosent fjerde kvartal 2015.

Svaret

Hyperflex er svaret for det neste tiåret skal man tro Cisco. Leverandøren skal levere datamaskiner i alle varianter i konkurranse med alle. For Cisco har rett. Datatransport er noe av det viktigste i en datamaskin. Det er ikke glemt i Hyperflex.

-- Vi har gjennomført åtte måneder av vårt finansår 2016. Til nå har vi hatt en vekst på 42 prosent i Norge, hevder Nils-Ove Gamlem.

Data skal transporteres over alt for at bearbeidingen skal få noen verdi. Data flyttes fra sensorer, fra tastatur, fra dokumenter, fra lagringssystemer og over nettverk av alle typer.

Cisco har blitt verdens største på nettverk med en oppkjøpsstrategi for å holde seg i front. Nå lages det fullstendige datamaskinløsninger basert på egen utvikling etter utviklingsprosjektet California.

Datamaskiner og nettverk fra Cisco har vært en forutsetning for de integrerte systemene til Netapp og VCE. Cisco skal nå selge til alle som er interessert. Og mange bør gjøre en vurdering av hva Cisco har å by på.

Allerede i 1978 proklamerte Digital Equipment Corporation, verdens nest største og datidens mest interessante dataleverandør, at «The Network is the System». Syv år senere i 1985, ble «The Network is the Computer» slagordet til den kommende datamaskinstjernen Sun. Begge slagordene er like interessante i dag. De kan brukes direkte på nettskyen og et hybrid skytilbud. Begge legger vekt på nettverkets betydning. Cisco kan benytte dem begge.

EKSTRA: Når de hyperkonvergerte systemene HX220C og HX240C trenger ekstra bearbeidingskapasitet kan de koble til et slikt bearbeidingssystem basert på UCS B200.
EKSTRA: Når de hyperkonvergerte systemene HX220C og HX240C trenger ekstra bearbeidingskapasitet kan de koble til et slikt bearbeidingssystem basert på UCS B200.

Kan ikke løses

For det Cisco er opptatt av, er at fremtidens forretningsbehov ikke kan løses av fortidens datamaskinarkitektur. Stikkord er programvarecontainere og mikrotjenester. Eldre applikasjoner passer heller ikke inn i fremtidens datamaskineri.

For Cisco er opptatt er at datamaskineriet skal kunne følge med i samme hastighet som forretningsbehovene. Det krever integrerte løsninger og et skytilbud. Og skytilbudet vokser. Det vokste med 22 prosent i 2015 til 29 milliarder dollar fordelt på det private og kommersielle skytilbudet.

Økonomidirektørene forventer at deres private skytilbud har et kostnadsnivå på samme nivå som det kommersielle. Helst skal det være dynamisk bruk hvor applikasjonen kan øke og minske ressursbruken avhengig av situasjonen, hvor kostnadene følger bruksmønsteret.

Programvaredefinert er derfor helt vesentlig. Cisco har alliert seg med Springpath. Hyperflex kan konkurrere med alle de hyperkonvergerte systemene på markedet fra EMC, Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo, Nutanix, Simplivity og alle som følger referansearkitekturen til Vmwares Evorail.

Lenovo har inngått et samarbeid med Nutanix som har resultert i tre hyperkonvergerte systemer HX3500, HX5500 og HX7500.

Forenkling

Fortrinnet med Hyperflex og de andre er forenkling. Kapasiteten kan bygges ut i takt med behovet. Det kan være raskere å komme i gang. Det kjøpes ikke inn et stort integrert system som først blir kostnadseffektivt ved mer enn 65 prosents belastning.

Ulempen med hyperkonvergert er at standardiserte byggeblokker gir forhåndsbestemt bearbeidings-, lagrings- og nettverkskapasitet. De er ineffektive med hensyn til optimalisering av lagringskapasitet. Dette har bransjen begynt å forstå. EMCs VCE Vxrail er blitt tilpasset for å kunne ha forskjellig kapasitet. Ifølge Cisco mangler konkurrentene skalering innen nettverk. Cisco Hyperflex kan bygge ut bearbeidings og lagringskapasitet avhengig av behov.

Grunnlaget for Cisco Hyperflex er fjerde generasjon UCS, som er Ciscos datamaskiner. UCS har i mange år vært byggeblokker hos Netapp og VCE. I tillegg har de vært byggeblokker for Simplivity. Mer enn tusen systemer er solgt.

De nye maskinene kommer i to utgaver, HX220C på 1U og HX240C på 2U. Forskjellen gjelder lagringskapasitet. Begge benytter to av Intels prosessorer. Innen kort tid blir det de nyeste med inntil 22 prosessorkjerner. Et system benytter alltid minimum tre maskiner.

For beregningstunge oppgaver tilkobles det Cisco B-serie datamaskinblad som det går fire av på tvers på 19 tommers kabinettbredde.

Skrives på tvers

-- Fortrinnet med Hyperflex er at data skrives på tvers av alle nodene samtidig, sier Kjetil Berge, systemingeniør for datasenter i Cisco.

Det er grunnkonstruksjonen basert på to svitsjer, UCS 6200, som sammen med arkitekturen og programvare sørger for at all lagringen fremstår som et homogent lagringssystem. Programvaren Springpath er viktig for den programvaredefinerte lagringen.

-- Det er raskt å komme i gang. For systemet brukes UCS Manager for administrasjon, for data Vmware Vcenter som gir kjent lagringsfunksjonalitet. Det er alltid en systemintegrator som skrur sammen, eksempelvis Proact, sier Kjetil Berge.

Atea, Datametrix og Proact er de viktigste partnerne til Cisco på det norske markedet.

Cisco One er et stikkord for det totale datamaskineritilbudet fra Cisco. For UCS brukes nå i alle mulige innpakninger som UCS Mini som er et kompakt kabinett, generelle maskiner, bidrag til referansarkitektur som Nimble Storage og Netapp, via den tettpakkete M-serien til lagringsmaskinen UCS C3060 og de nye Hyperflex-systemene.

-- Det er ikke One size fits all. For noen er integrert eller hyperkonvergert svaret, for andre er det bare å kjøpe, avslutter Nils-Ove Gamlem.

Les om:

Datasenter