FORNØYDE: Bjørnar T. Andersen, administrerende direktør, og seniorkonsulent Nicolai Sørlie i 4human er svært fornøyde med sin nye lagringsløsning.

FORNØYDE: Bjørnar T. Andersen, administrerende direktør, og seniorkonsulent Nicolai Sørlie i 4human er svært fornøyde med sin nye lagringsløsning.

- En lang reise

It-driftsselskapet 4human har forlatt tradisjonell SAN-teknologi i sine datasentre. Det ble mye forskning for å få det til.

Da de gamle tradisjonelle Fiber Channel SAN-baserte lagringsløsningene i datasenteret til tjenesteleverandøren 4human i Tønsberg begynte å nå maks kapasitet, måtte selskapet se seg om etter veien videre.

4human hadde tid og mulighet til å eksperimentere og prøve ut nye teknikker og leverandører, og nå, knappe to år senere, har selskapet funnet fram til en løsning de er svært fornøyd med: Microsoft Scale Out File Server (SOFS) og Storage Spaces kjørende på Dell maskinvare.

Dette har gitt 4human en langt mer konkurransedyktig lagringspris, sammenlignet med tradisjonelle SAN (Storage Area Network), de er kvitt Fibre Channel i lagringsløsningen sin, ytelsen har blir mye bedre, og det har stabiliteten også, opplyser selskapet. Som et resultat av jobben selskapet har gjort, har 4human også blitt kåret til årets «Managed Service Provider Partner 2015» (MSP) av Dell.

-- 4human er et foregangseksempel når det gjelder Storage Spaces, og har gjort mye nybrottsarbeid i Norge sa MSP-direktør Jan Bjelde i Dell Norge om jobben selskapet hadde gjort. Vi har slått av en nærmere prat med 4human om jobben som er utført og erfaringene som er gjort.

Nye behov

Utgangspunktet i 4humans datasenter var et tradisjonelt lagringssystem. Det var et Fiber Channel-basert SAN (Storage Area Network) med utstyr fra EMC og IBM. På serversiden hadde 4human Microsoft Hyper-V servere, som koblet seg mot SAN-et ved hjelp av iSCSI.

Utfordringene begynte å materialisere seg for omkring tre år siden, da 4human kunne konstatere at den eksisterende løsningen begynte å nærme seg maksimal kapasitet, slik at en ny løsning måtte identifiseres.

Symptomer på at det eksisterende SAN-et nærmet seg slutten av levetiden sin, var blant annet at ytelsen ikke lenger holdt mål, og at vedlikehold på programvaren på de enkelte nodene i SAN-et kunne medføre nedetid på løsningen.

Nedetid er noe som i dagens it-verden ikke lenger aksepteres, slik at selve driftssituasjonen kan ikke lenger forutsette det. Det stiller nye grunnleggende krav til komponentene i datasenteret.

-- Etter at jeg kom inn i selskapet i 2013, så begynte vi med å se oss om etter muligheter til å utvide lagringsløsningen. Vi måtte gjøre noen valg, for å si det sånn. Nå er vi veldig Microsoft-mennesker, og Microsoft introduserte Storage Spaces omtrent i den tiden, så vi begynte å se nærmere på for å se om dette var noe for oss. Nå var reklamen «spar en tredjedel av utgiftene dine, og bruk hyllevare av disker og servere», så da gikk vi inn på Storage Spaces og begynte å teste. Det har jo vært en lang reise å komme hit, forteller Nicolai Sørlie, seniorkonsulent i 4human IT til Computerworld.

JBOD: Løsningen fra Dell som 4human til slutt landet på.
JBOD: Løsningen fra Dell som 4human til slutt landet på.

Tre ganger kostnaden

Ett av de viktige argumentene for å velge en helt ny løsning, er naturligvis prislappen.

4human opplyser at kostnaden forbundet med å utvide eller forsøke å øke ytelsen på den eksisterende løsningen var såpass høy at den virket hemmende for selskapets konkurranseevne.

-- Vi startet med et behov for mer ytelse på det vi hadde. Vi måtte utvide, ha mer plass og høyere ytelse enn det vi hadde i dag. Der startet vi. Vi kunne vel ha fortsatt å bygge på løsningen, men da vi fant ut hva det kostet, så begynte vi å se oss rundt, sier Sørlie.

-- Den gangen vi regnet på det, mener jeg å huske at vi snakket om nærmere tre-gangeren i pris om vi skulle fortsette med tradisjonelle løsninger, legger Bjørnar T. Andersen, administrerende direktør i 4human til.

Mye utprøving

Å velge Microsofts programvareteknologier for lagring er bare halve historien. I tillegg må denne teknikken implementeres på en underliggende maskinvare. Det var ikke en liketil prosess for 4human, som forteller om mer enn normalt med prøving og feiling.

Microsoft vedlikeholder en liste over støttet maskinvare, men erfaringene til 4human viser at denne katalogen ikke er hundre prosent pålitelig i alle tilfeller og for all funksjonalitet.

De forteller at de støtte på problemer både med JBOD-hyllene (Just A Bunch of Disks) for selve diskene og sammenkoblingene i klynge ved hjelp av SOFS. Det er særlig fastvaren på SSD-er og disker som 4human trekker fram som kilder til motstand.

-- Vi lærte mye på veien, blant annet fastvare - det er så viktig at det er i orden. At du har riktig fastvare, for du får så mye trøbbel om ikke ting er testet og sertifisert for Storage Spaces. Den produktkatalogen til Microsoft på nettet, den er ikke mye verd. Det står at det skal fungere om du bare kjøper den og den maskinvaren så skal det fungere, men det gjør ikke det i virkeligheten, mener Sørlie.

-- Ting må matche, drivere, maskinvare og fastvare, alt dette; det har ikke vært rett fram. Men med litt prøving og feiling har vi kommet hit, legger han til.

Flere leverandører testet

Med utgangspunkt i Microsoft Catalog over støttet maskinvare for disse anvendelsene, begynte 4human å implementere med utstyr fra Supermicro. Det var JBOD-hyllene fra denne fabrikanten som skulle tas i bruk, og etter mye arbeid finner 4human ut at disse ikke støttet funksjonaliteten som selskapet var på jakt etter.

Det viser seg også at SAS-ekspanderne fra Intel heller ikke klarte oppgaven da en SOFS-topologi skulle settes opp. En av de sentrale erfaringene Sørlie trekker fram fra denne perioden, er akkurat klyngefunksjonaliteten i SOFS. Den stiller store og spesifikke krav til maskinvaren som skal implementere funksjonaliteten.

-- Storage Spaces i seg selv støtter nok det meste, men det er når du begynner å lage klynger at utfordringene kommer. Det er altså når alle ting skal spille sammen i en klynge at vi har sett utfordringene, det er nå min erfaring, forteller han.

Etter mer testing og undersøkelser på nettet kom 4human fram til å bruke JBOD diskhyller fra leverandøren Dataon Storage. Dette er utstyr som 4human har bestilt fra utlandet, og da dette kom på plass, var det endelig ikke problemer med kombinasjonen Storage Spaces og SOFS. Samtidig var det ikke all verden av overvåking å få av Dataon-utstyret, slik at Powershell-skripter måtte skrives for å sjekke status regelmessig.

-- Vi prøvde altså med Supermicro, vi prøvde med Intel og vi prøvde egentlig veldig mye forskjellig, og fant ut at vi hadde mange utfordringer. Dell var egentlig de som kom med en ferdig pakke der alt var gjennomtestet, til en konkurransedyktig pris, er Sørlies oppsummering av prosessen de var gjennom.

VESTERLED: Selv om 4human har sin opprinnelse i Tønsberg, er selskapets nyeste datarom i Luster i Sogn, hos Bluefjords' anlegg der. Her fra avtaleinngåelsen.
VESTERLED: Selv om 4human har sin opprinnelse i Tønsberg, er selskapets nyeste datarom i Luster i Sogn, hos Bluefjords' anlegg der. Her fra avtaleinngåelsen.

Dell til slutt

For i mellomtiden hadde Microsoft og Dell inngått et samarbeid i USA. Microsoft lanserte som en følge av dette en totalløsning høsten 2014 som heter «Microsoft Cloud Platform System, powered by Dell» (CPS), som er en nøkkelferdig kombinasjon av programvare fra Microsoft og maskinvare fra Dell, skreddersydd for å kjøre et stort antall virtuelle maskiner. Et år senere lanserte Dell et Hybrid Cloud System for Microsoft, som er en nedskalert utgave av CPS, for mindre miljøer enn det CPS er rettet inn mot.

Det er åpenbart at Dell har lært mye av dette arbeidet, og at de har gjort seg de samme erfaringene som 4human. Noe av det Dell bruker aller mest tid på når de skal presentere og selge disse løsningene, er i hvilken grad de er villige til å garantere at maskinvaren er testet og sertifisert for å passe sammen med Microsofts programvare.

I tillegg har Dell både implementert forbedret overvåking og servicesystemer som vakte 4humans interesse. På toppen av det hele ser ikke 4human noen negativ påvirkning på prislappen, selv om dette jo er merkevare i større grad enn mange andre, som Supermicro og Dataon.

-- Dataon Storage var den første løsningen der alt virket, men det bestilte vi jo inn fra utlandet. Dell slo den prisen, selv da vi kjøpte i Norge, forteller Sørlie.

-- Det jeg ser skiller Dell fra de andre, er at de har bedre overvåking. Mer status på disker, kapasitet og levetid. Fordelen med Dell er at de har gjennomtestet alt og lagd en ferdig pakke. Det var det egentlig ikke så veldig mange andre som hadde gjort. Med andre leverandører opplevde vi mye trøbbel. Mye bytting av disker og kontrollere som ikke fungerte, det har vært en lang vei, sier Sørlie.

Bygger videre

4human har allerede satt de nye lagringsløsningene sine i produksjon, og har utplassert flere systemer i sine datasentre. Selskapet har nylig tegnet en avtale med datasenteret Bluefjords i Luster på Vestlandet, der Bluefjords skal huse 4humans nyeste datasenterlokasjon.

-- Vi har nå tre slike lagringsmiljøer, det første er med to noder og tre diskhyller, hver med 24 SSD-er og 48 harddisker, og så ganger tre. Vi har to sånne i datasenteret vårt her, og så har vi en tredje på Vestlandet. To av disse er fra Dell og en er fra Dataon Storage, forteller Sørlie.

4human mener at de har oppnådd mye med den nye løsningen sin, både når det kommer til pris, ytelse og stabilitet og oppetid. Det er også en langt mer tidsriktig løsning, med tanke på backupintervaller og driftsmiljø.

-- Ytelsen er som natt og dag i forhold til det vi hadde med de gamle EMC- og IBM-løsningene. Å starte opp en virtuell maskin går på et blunk, og vi har fått mye raskere backupløsning. Vi tar snapshots på SOFS-løsningen, som vi presenterer til backupsystemet, noe som betyr at vi ikke trenger å bruke ressurser på Hyper-V-serveren. Vi ønsket ikke å fortsette med Fiber Channel, fordi vi ville ha SMB 3.0 Ethernet for all lagringskommunikasjon, og  RDMA (Remote Direct Memory Access) der vi kan kopiere direkte minne til minne mellom serverne, utdyper Sørlie.

-- Vi har fram til i fjor høst heller ikke hatt nedetid i det hele tatt i datasentralen vår, legger en begeistret Andersen til.

-- Jeg merker det på entusiasmen og engasjementet i teamet her. Nå har vi implementert dette i datasentrene våre, og jeg ser hvor fornøyd folk her er med hvor godt Microsoft og Dell spiller sammen på dette området. Det er det jeg registrerer, avslutter Bjørnar T. Andersen, administrerende direktør i 4human – en liten tjenesteleverandør med ambisjoner og avansert teknologi.

Les om:

Datasenter