DATASENTER: I dette området ved Fynske Motorvej er det Facebook planlegger å bygge sitt andre store datasenter i Norden. FOTO: Qw345/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

DATASENTER: I dette området ved Fynske Motorvej er det Facebook planlegger å bygge sitt andre store datasenter i Norden. FOTO: Qw345/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Facebook bygger datasenter i Danmark

Giganten vil trolig etablere et nytt stort datasenter i Odense i Fyn, og har ervervet 184.000 kvadratmeter til formålet via stråselskaper.

Det er Fyens Stifstidende som har avslørt den amerikanske gigantens planer i Danmark

Nærmere bestemt er det i Tientgenbyen like utenfor utenfor Odense Facebook vil etablere det nye datasentret. Trolig kommer denne etableringen som et alternativ til et tredje byggetrinn i Luleå. Dermed ser det ut til at Danmark får sitt andre store datsenter, Facebook følger etter Apple i Viborg.

I byggeperioden er det ventet at det nye atasenteret vil skape 1.200 arbeidsplasser hvis man legger erfaringene fra Luleå til grunn. Det arealet Facebook har kjøpt er totalt på 500.000 kvadratmeter som Facebook via stråfirmaer har betalt 68 milloner danske kroner for.

Det er selskapet Cassin Networks Aps som har skrevet under kjøpsdokumentene. Men Fyens Stiftstidende har fulgt oppkjøpet via København til Wuronda Investments i Irland. Dette selskapet er igjen eid av Edge Network Investments som er opprettet av Facebook.

Les om hvordan avisen fant dokumentene.

Norge utenfor

- Norge er blitt en avkrik i forhold til datasentre, sa Peder Nærbø i Bulk Infrastructure på Telecom World i forrige uke.

Der advarte Broadnets administrerende direktør Martin Lippert mot å ha overdrevne forsteillinger om hvor mange arbeidsplasser en slikt megasenter kan skaffe. Han brukte Apples senter i Viborg som eksempel og mente det der ville bli bare omlag 100 permanente arbeidsplasser.

Telenors Atle Svanøe sa at Telenor "i samarbeid med tredjepart" kan tenke seg å være med å investere 150 millioner i Oslo-området i mørk fiber med forbindelser til Kristiansand og to forbindelser til Sverige. Videre opptil 500 millioner for forbindelser vestover til Kårstø og nordover til Trondheim. Det kan gjøres innenfor byggeperioden for et datasenter, som er 12 månder i det minste prosjektet, og 24 måneder i det største.

Datasenter