VEKSTMARKEDER: Intels konsernsjef Brian Krzanich satser på datasenter og tingenes internett. (Arkivfoto)

VEKSTMARKEDER: Intels konsernsjef Brian Krzanich satser på datasenter og tingenes internett. (Arkivfoto)

Ned på PC, opp på datasenter og IoT

Intel øker lønnsomheten på tross av nedgang i PC-markedet, og vokser på datasenter, minne og tingenes internett.

Teknologiprodusenten Intel kunne nok en gang presentere gode resultater da tallene for fjerde kvartal ble offentliggjort torsdag 14. januar.

Totalt inntektene økte med knappe 1,3 prosent, og endte på rundt 130 milliarder kroner (14,9 milliarder dollar) for kvartalet. Det betyr nærmere 492 milliarder kroner (55,4 milliarder dollar) for hele regnskapsåret.

PC ikke lenger på topp

Det spesielle med resultatene er at divisjonen for PC- og mobilprodukter ikke lenger leverer størsteparten av driftsresultatet, selv om den fortsetter å være det største segmentet i selskapet. Årsaken er fall i etterspørselen på stasjonære og bærbare PC-er, som ifølge Gartner lå på 8,3 prosent i fjerde kvartal 2015.

Samtidig vokser selskapet i markedene datasenter, minne og tingenes internett. Intels datasenter-divisjon økte inntektene 11 prosent, tingenes internett med syv prosent og minne med hele 21 prosent. Tilsammen står disse tre markedene for 40 prosent av inntektene i regnskapsåret 2015.

Intel ikke går med planer om å kutte ned på utvikling og salg av PC-produkter med det første, for divisjonen er fortsatt den største i selskapet. Men det er tydelig at selskapet kommer til å satse mer på vekstmarkedet datasenter.

Konsernsjef Brian Krzanich bekrefter ifølge amerikanske PC World at det tradisjonelle PC-markedet ikke lenger vil være den eneste drivkraften fremover i 2016.

- Vår fremtid som selskap vil i økende grad ligge i muligheter i markedssegmentene datasenter, minne og IoT, sier Krzanich.

Datasenter