-Dataspill gjør barn voldelige

-Dataspill gjør barn voldelige

Voldelige videospill øker barns aggresjon, mener den norske psykologen Atle Dyregrov.
I et innlegg i dagens Aftenposten angriper Dyregrov mediebransjen for å hevde at voldelige dataspill ikke har negativt innvirkning på barnas psykologiske utvikling. Dyregrov kaller det å påstå at voldelige dataspill nødvendige for barnas utvikling en ideologi som hånd i hanske med underholdningsindustriens interesser.

- Hva er realitetene? I juni 2000 skrev seks foreninger for helsepersonell i USA (blant annet den amerikanske barnelegeforeningen, legeforeningen, psykologforeningen og psykiaterforeningen) under på en felles erklæring der det heter: godt over 1.000 undersøkelser peker overveldende på en årsakssammenheng mellom medievold og aggressiv oppførsel hos barn, skriver Dyregrov.

Resultatene i undersøkelser viser at de som spiller voldelige dataspill, utviser mer aggressiv adferd, mer aggressive tanker, mer aggressive følelser, får et mer urolig nervesystem og er mindre tilbøyelige til å hjelpe andre. Den såkalte effektstørrelsen (styrken i sammenhengen) som eksponering for voldelige dataspill har på aggressiv adferd var 0,26. Dette er større enn effekten av kondombruk på reduseringen av HIV-risiko, og effekten av passiv røyking på jobben og lungekreft, ifølge Dyregrov.

Det må ikke gå an for medievitere å bortforklare den sammenheng som er dokumentert mellom medievold og aggressiv og voldelig adferd, mener Dyrevold.

På den positive siden har forskning også vist at der foreldre overvåker og setter grenser for barna, virker dette som en beskyttende faktor, og barna er mindre aggressive, viser andre studier ifølge Dyrevold. Han oppfordrer myndighetene å vurdere tiltak mot underholdningsindustrien for å redusere den vold som presenteres, og at voldsfilmer merkes med farevarsel.