Dataspill skal redde liv

Dataspill skal redde liv

To nye norske nettsteder for skoler og foreldre skal lede barn trygt gjennom trafikken.

Trygg Trafikk lanserte onsdag to helt nye nettsteder for barn, www.barnastrafikklubb.no og www.trafikkogskole.no. De oppdaterte nettstedene er organisertty per aldersgruppe, og skal bidra til at Norges veier og gater blir tryggere for barn og ungdom.

- Det er alt for mange som blir drept og skadet i Norge. I 2008 mistet 259 livet, og 11.000 ble skadet. Det er store tall, sier Erik Lahnstein, statssekretær ved Samferdselsdepartementet.

Lahnstein mener samferdselsdepartementet har overordnet ansvar for denne negative utviklingen, og tror de nye nettsidene kan bidra til å nå bredere frem til ungdom og barn ved å være basert på nye teknologi.

- Jeg har selv unge barn, og gutten min er veldig opptatt av dataspill. For han er disse sider sikkert morsomme å leke med. Ved å bruke interaktive elementer fra det unge er vant til å bruke i andre sammenhenger, er dette en viktig måte å kommunisere trafikkunnskap til dem, sier Lahnstein.

TESTER: Erik Lahnstein, statssekretær i Samferdselsdepartementet. tester sammen med barn Trygg Trafikks nye webtjenester. (Foto: Nard Schreurs)

Gratis i bruk

Selv synes de rundt ti barna som får leke med de nye nettstedene under lanseringen at det hele er morsomt. Nettsidene er bygget opp etter aldersgruppe, med informasjon som følger nivået til de ulike aldersgrupper.

- Jeg synes det er gøy, sier Synnøva, elleve år.

Barnastrafikklubb.no er for barn mellom 3 og 6 år Den er både en videreføring og en nyskaping av Barnas Trafikklubb, trafikklubben som ble startet av Trygg Trafikk i 1966. Siden den gang har rundt 700.000 barn vært medlemmer og lært om trafikk gjennom klubben.

- Men vi trenger å nå frem til enda flere barn. Det som er bra med de nye nettsidene er at de er tilgjenglig for alle i hele landet, og at de er gratis til bruk, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk.

Det nye tilbudet er et svar på tilbakemeldingene fra småbarnsforeldre. I tillegg til lek og lær-aktiviteter for barna på nett, legges det ut omfattende foreldreinformasjon med tips og råd om trafikkopplæringen – gratis og tilgjengelig for alle.

ALDER: De to nye webtjenester fra Trygg Trafikkk dekker alle aldre, fra 3 år til og med videregående skole (Foto: Nard Schreurs)

Kompetansemål

Den andre delen av prosjektet er nettstedet www.trafikkogskole.no. Trafikk og skole er en omfattende læringsressurs for trafikkopplæringen i hele grunnskolen og videregående skole. Innholdet er utviklet som et supplement til Trygg Trafikks øvrige opplæringsmateriell, og vil bidra til å gjøre det enklere for lærere å tilfredsstille kompetansemålene for trafikkopplæring i læreplanen Kunnskapsløftet.

- Nå er vår oppgave å få det ut til skolene og lærerne, sier prosjektleder Elisabeth Natvig.

Teknologien i nettjenestene er levert av Inspera, et selskap som utvikler løsninger for å organisere og skape kunnskap og informasjon.

- Det er i grunn ingen store forskjeller i utfordringnen å lage brukergrensensitt for barn eller voksne. Det handler å tenke gjennom hvordan du skal formidle informasjon til målgruppen, sier Bjørn Terje Bakken, prosjektleder for sidene i selskapet.