Dataspråk forvirrer ansatte

De fleste skjønner ikke bæret av hva it-avdelingen snakker om.

De fleste ansatte i bedrifter sliter med it-begreper. De ser på dataspråk som et utenlandsk språk, og kvier seg for å sette seg inn i det.

 

Dette kommer frem i en undersøkelse fra rekrutteringsselskapet Computer People, skriver BBC. Selskapet har spurt 1.500 ansatte i ulike bedrifter.

 

Ifølge Computer People må it-avdelinger tilpasse måten de uttrykker seg på i forhold til dem de snakker med.

 

Bruker tid

 

Undersøkelsen viser at tre av fire bruker en time per uke å finne ut hva databegrep egentlig betyr. Blant begrepene som er vanskelige er jpeg, java script og cookies.

 

Ifølge undersøkelsen er det heller ikke direkte håp for fremtiden. De som tror at yngre ansatte har bedre it-forståelse tar feil. Ifølge Computer People er det like mange yngre ansatte som sliter med it-språk.

 

I studien kom det frem andre problemområder. Det viste seg at to av tre har en eller annen gang har sendt vedlegg som er såpass store at de stopper systemet.

 

Stoler på it-avdelingen

 

Mangel på it-forståelse fører til at de fleste ansatte stoler blindt på it-avdelingen. Ifølge Computer People velger hele 67 prosent å overlate de fleste it-handlinger til it-avdelingen.

 

Bare 44 prosent føler at de bør oppgradere it-kunnskapene sine for å fungere bedre i jobbsammenheng.

 

En av fire vet ikke hva en brannmur er og vil helst slå den av.

 

Også en av fire måtte be it-avdelingen om hjelp for å laste ned filer med informasjon de trengte.

 

- Vi ser en trend der bedrifter i økende grad leter etter it-eksperter med gode kommunikasjonskunnskaper, fordi de innser de trenger det i organisasjonen, sier Mr Fletcher, i Computer People.