Datatrøbbel endrer historien

Datatrøbbel endrer historien

Tekniske problemer endret resultatet i kåringen av en historisk storhet.

De har det ikke lett om dagen i Nederland. Det en gang så tolerante og rolige treskolandet ristes i grunnvollene etter to politiske mord i løpet av to år. Drapet på åpen gate på filmmakeren og provokatøren Theo van Gogh av en islamistisk fundamentalist for to uker siden har sjokkert samfunnet dypt.

I sånne tider er det ikke lett å avholde en avstemning om hvem som er tidenes største nederlender. Avstemingen har foregått over lengre tid, med tv-programmer og websider der folk kan diskutere, foreslå personer, og stemme. Etter hvert siles de viktigste personene ut.

Konseptet er allerede gjennomført i England og Tyskland, og er tenkt å fremme historisk innsikt og forståelse. I England toppet Churchill listen, og i Tyskland Audenhauer.

Men i Nederland slet man med skikkelsen Pim Fortuyn, som ble drept for to år siden. Fortuyn, homse og anti-islam, var fra starten i fjor med i toppen av listen av viktige historiske personer. Selv om de fleste historikere mener han har liten innflytelse er han grenseløst populær og anses av mange som den som "vekket" Nederland for faren med innvandring og islam-fundamentalisme.

Mandag kveld gikk den store finalen, der folket kunne avgi stemmene sine på telefon og på sms i et direkte sendt tv-program. Historiske personer som Rembrandt, Erasmus og statsbyggeren Willem van Oranje kjempet om æren med Anne Frank, fotballspiller Johan Cruijff og nettopp Pim Fortuyn. Da kvelden var slutt hadde Fortuyn 115.000 stemmer, mens Van Oranje fikk 111.000. En klar seier for den avvdøde politikkeren over han som startet den nederlandske republikken, og forøvrig også ble drept, i 1588.

Historikerne gråt. Det kunne ikke bli mer pinlig i denne tiden, mener de fleste. Avstemingen er kapret av useriøse krefter, synes andre. Nå ler de bare av oss i utlandet, sa den tredje, mens en annen historieprofessor uttalte at "alle utdannelsesministrene etter krigen har feilet".

Men det var altså ikke utdannelsesministre som feilet, men datasystsmet. Dagen derpå kom nyhetene at da alle stemmene var talt opp, var ikke Fortuyn i nærheten av seieren. Willem van Oranje fikk 161.000 stemmer, mot 130.000 for høyrepolitikeren.

På grunn av stor pågang og kontroll over avgitte stemmer fikk systemene ikke registrert alle avgitte stemmer før direktesendingen var over. Organisasjonen skylder på teleselskapet KPN, som fra sin side benekter feil.

Det legges nå stor press på organisasjonen for å endre resultatet, men foreløpig tviholder den på den offisielle avstemningen.

Dermed avgjøres ett år med historiske diskusjoner og politisk strid med en datafeil.