Datatrøbbel hindrer dop-etterforskning

Datatrøbbel hindrer dop-etterforskning

Sør-Trøndelag Politidistrikt ruller for tiden opp et enormt doping-nettvverk. Men etterforskningen forhindres av store problemer med dataverktøyet IBase. - Behovet for dataanalysekompetanse i politiet er stort, mener Teknologirådet.

I sin etterforskning av et kriminelt nettverk innenfor produksjon og omsetning av doping, kalt Operasjon Gilde, uttrykker Sør-Trøndelag politidistrikt frustrasjon over dataproblemene som gjør innsamling og analyse av viktig data helt umulig.

Ingen svar fra PDMT

Operasjon Gilde involverer 110 siktede personer, 200 terabyte databeslag, 150.000 poster samtaledata, beslag av 550 bankkonti og over 3000 dokumenter som inneholder informasjon som er viktig for saken.

– Med slike store datamengder er etterforskningen helt avhengig av dataverktøyet Ibase til innsamling og analysering, skriver politiet i Sør-Trøndelag..

Ibase, som i september i fjor ble migrert til politi-systemet Origo, fungerer ikke lenger skikkelig etter flyttingen. Ibase er nemlig ikke tilrettelagt i Origo. Det skriver politidistriktet i et brev til Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), sendt i mars. To måneder senere sender de purring til PDMT, som ennå ikke har svart.

– Svak linjekapasitet

– Datamaterialet ligger på terminalserverne i Oslo, mens programmet kjøres lokalt. Å behandle disse dataene med den linjekapasiteten som er tilgjengelig, viser seg å være umulig, skriver politiet.

– De datamengdene vi håndterer i denne saken (og trolig fremtidige store saker) er så store at de krever en SQL-database. Konklusjonen er at eneste løsning på problemene er å kjøre Ibase og en SQL-database på en sentral server som kjører på 64-bits operativsystem, skriver politiet.

Stort behov for kompetanse

– Slike saker viser behovet for kompetanse på dataanalyse i politiet. Den ferske politianalysen anbefaler å standardisere verktøy for at slike ting ikke skal skje, sier direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe.

At Politidirektoratet (POD) har ansatt sin egen it-direktør, er også et viktig og nødvendig grep, mener Tennøe. Signalene frå POD er at det skal prioriteres for å unngå den typen situasjoner, tror Tennøe.

– Saken illustrerer først og fremst behovet for bedre analysekapasitet og gode standarder for hvilke verktøy man bruker, sier Tennøe, som tror at man kommer til å se en profesjonalisering av it i politiet framover.

– Konklusjonen er at det er behov for profesjonalisering og sterkere satsing. Det kommer man ikke unna. Det er viktig både for kvaliteten i politiets arbeid og for evnen til å være på rett sted til rett tid, sier Tennøe.

Det har ikke lyktes Computerworld å få en kommentar fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Verken Politidirektoratet eller Politiets data- og materielltjeneste har kommentert saken overfor Computerworld.

Operasjon Gilde

  • Trondheims-politiets opprulling av flere norske dopingnettverk. Etterforskningen mot et dopingnettverk med base i Trondheim startet 1. desember 2011.
  • Etterforskningen omfatter nå 14 av landets 27 politidistrikt. 30 etterforskere jobber med saken.
  • 110 personer er så langt siktet saken. 500 datamaskiner er beslaglagt.
  • Databasen fra nettforaet Anabolic Forums, med informasjon om over 2000 norske dopingkjøpere ble beslaglagt i juni 2012.
  • Politiet har til nå beslaglagt 200 terrabyte data, 150.000 poster med samtaledata, 550 bankkonti og over 3000 dokumenter.
  • Politiet har til nå brukt dataverktøyet Ibase til innsamling og analyse av dataene. Ibase sluttet å fungere etter migrering til Origo i september i fjor.

Kilde: Adressa og politiets brev til PDMT