Datavirus skaper mer trøbbel

Datavirus skaper mer trøbbel

Virusangrep og komplikasjoner knyttet til dette har seilet opp som det største it-sikkerhets-problemet for norske bedrifter.
Nylig ble den store mørketallsundersøkelsen for datakriminalitet i Norge offentliggjort. På statistikken over hendelser knyttet til datakriminalitet eller it-sikkerhet, topper forsøk på virusinfeksjon og virusinfeksjoner statistikken.

39 prosent av tilfellene er forsøk på virusinfekasjon, 34 prosent er virusinfeksjoner. Først på tredjeplass kommer tyveri av it-utstyr, deretter følger forsøk på datainnbrudd. Tallene for virusproblemer har hatt en kraftig økning siden forrige undersøkelse i 2001, da problemet ikke var viet vesentlig oppmerksomhet.

Ikke forsikret

Første i helgen i mai ble hele det nordiske konsernet til finans- og forsikringsselskapet If rammet. Hele datasystemet var satt ut av spill i over et døgn, og ventetiden for kundene ble lange. Ormen Sasser førte til manuell saksgang.

Telefonlinjene til forsikringsselskapene ble også rammet siden de benytter seg av ip-telefoni. Sasser-ormen skaper nemlig enorm nettverkstrafikk ved at den stadig gjør søk etter systemer å smitte gjennom å finne nye ip-adresser.

If vil ikke svare på spørsmål om hvor mye sasser-ormen kostet dem. Ei heller ønsker de å kommentere hvor lang tid det tok før alle problemer var løst.

Vil forbedre sikkerhet

-- If har kontinuerlige, interne prosesser for å forbedre datasikkerhet og flere av dem involverer også våre eksterne samarbeidpartnere. Et av områdene det er jobbet spesielt med for å bli bedre beskyttet er å få ned tiden fra virus-varsling til sikkerheten er på plass - altså bedre oppfølging av patchene og raskere tetting av sikkerhetshull, uttaler it-ansvarlige Kjell Rune Tveita.

Han legger til at if etter Sasser også har gjennomført endringer og sikkerhetsforbedringer, men ber om forståelse for at selskapet i liten grad ønsker å gi detaljert informasjon om hvordan de håndterer sin datasikkerhet.