De 10 største it-nettbutikkene vokste saktere i fjor

Kun to av nettbutikkene vokser kraftig. Med en vekst på 16 prosent samlet sett, omsatte de største for 1,92 milliarder kroner i 2005.

Veksten på 16 prosent i 2005 er en nedgang i forhold til veksten i 2004. Da økte de ti største it-nettbutikkene sin omsetning med 25 prosent, skriver bransjebladet IT-BRANSJEN.

Det er tredje året på rad fagbladet utarbeider en oversikt over Norges ti største it-nettbutikker.

Komplett.no troner selvfølgelig på toppen, og ligger milevis foran nummer to på listen. Komplett opplevde en vekst på vel 14 prosent i 2005.

Klar andreplass

For første gang siden IT-BRANSJEN begynte med denne oversikten, har en it-nettbutikk klart å etablere seg som en klar nummer to i markedet. MPX/Xd.no opplevde et fantastisk 2005 med en omsetningsvekst på 45 prosent.

MPX klatret forbi Dropzone og ble nest største butikk fot et år siden, men da med en knapp omsetningsmargin på seks millioner kroner. Ettersom Dropzones omsetning falt med en prosent i 2005, skiller det nå 100 millioner kroner mellom MPX på andre- og Dropzone på tredjeplass.

Sandefjord dominerer

Selv om MPX vokste kraftig måtte nettbutikken se seg slått av Netshop når det gjelder omsetningsvekst. Tidligere Komplett-gründer Svenn-Aage Lysebo økte omsetningen med 60 prosent, til 145 millioner kroner i 2005.

IT-BRANSJEN finner det sannsynlig at Netshop fortsetter sin fremgang på lista, og vil passere PS Data i løpet av året.

Dersom Netshop vokser med med 25 prosent og Dropzone får nok et år med nullvekst, vil vi i så fall få en situasjon med tre sandefjordsbedrifter på seierspallen.

Merker Elkjøp og Expert

Svenn-Aage Lysebo sier til bladet at han tror det vil bli konsolideringer blant nettbutikkene i år.

- Vi kommer til å være involvert i noen slike transaksjoner i år, sier Lysebo.

Han noterer seg også at konkurransen er blitt tøffere.

- Den største forskjellen er at Elkjøp og Expert begynner å komme med mer konkurransedyktige produkter og priser, men ellers fortsetter konsolideringen. Fem, seks store nettbutikker har livets rett. Mange av de små har bukket under eller vil gjøre det i år, sier Lysebo.