De 10 viktigste nyhetene i iOS 5

De 10 viktigste nyhetene i iOS 5

Til høsten får iPhone og iPad mange nye funksjoner. Her er de ti viktigste.

Når iOS 5 slippes, kommer utviklere til å ha tilgang på hele 1500 nye API-er og brukere får også nyte godt av en rekke nyheter og forbedrede funksjoner.

Under mandagens arrangement gjennomgikk Scott Forstall, iOS-sjef i Apple, de ti viktigste nyhetene.

LES OGSÅ:

Her er nyhetene fra Apple

1. Notification Center

Nå kommer du endelig til å slippe å få opp alle notifikasjoner/meldinger fra apper som forstyrrende advarsler. I stedet havner de alle sammen i en ny avdeling som du får tilgang til ved å ganske enkelt sveipe ned øverst fra hjemskjermen. Om du er midt i et spill eller en film eller noe annet som bruker hele skjermen, dukker en liten rute opp øverst på skjermen som viser at du har fått en melding.

Låseskjermen håndterer også notifikasjoner bedre, og du kan sveipe over en notifikasjon på låseskjermen for å gå direkte til den gjeldende appen.

2. Newsstand

Som iBooks, bare for tidsskrifter og magasiner. Fungerer sammen med de nye abonnementsmodellene som Apple har begynt å tillate og laster automatisk ned nye utgaver.

3. Twitter

Logg direkte inn i Innstillinger og la andre programmer få tilgang til innloggingsopplysningene også om du vil. Twitter er dessuten integrert i flere apper som Bilder og Kart, slik at du raskt og enkelt kan dele innhold med omverdenen.

4. Safari - flere nyheter

Blant annet har samme funksjon som har eksistert på Mac- og pc-versjonen funnet veien til mobilversjonen, noe som innebærer at en artikkel på nettet strippes om til en enhetlig tekst fritt for distraksjoner. Reading List fungerer som Read It Later eller Instapaper - klikk på knappen for å lagre en side til senere, og du kan dessuten få tilgang til disse lagrede sidene fra din Mac og andre synkroniserte enheter.

5. Reminders

Små gjøremålslapper med en del smarte finesser. Man kan for eksempel stille inn påminnelser ut i fra hvor man er.

LES OGSÅ:

Endelig endring for Mail

6. Kameraappen

Til alles overraskelse så har Apple gitt etter for presset og brutt mot sine egne regler: I iOS 5 kommer du til å kunne ta et bilde ved å klikke på volumknappen. Eller som Phil Ryu, en av utviklerne i tap tap tap uttrykte seg på Twitter sekunder etter at Forstall presenterte funksjonen: "VOLUME SNAP AT YOU F UCKING KIDDING ME".

7. Mail

Får betydelig flere formateringsmuligheter, dra-og-slipp for adresser, en utvidet søkefunksjon og støtte for s/mime.

8. PC Free

Ettersom Apple selger iPhone i land der mange familier ennå ikke har en datamaskin (Mac) hjemme, og for å gjøre det lettere for alle brukere kan man nå aktivere iPhone uten tilgang til en datamaskin.

Enda triveligere er det kanskje at oppdateringer kan lastes ned og installeres over 3g-nettet og de er kun såkalte deltaoppdateringer (du laster bare ned "forskjellen" mellom hva du har og den nye versjonen).

9. Game Center - mer sosialt

Du kan se venners venners poeng i topplister, og få anbefalinger for både nye venner og spill. Nye spill kan kjøpes og lastes ned uten å bytte til App Store-appen.

10. iMessage

Som sms, men gratis og fungerer bare mellom ulike iOS-enheter. Eller med andre ord et nytt chattenetttverk med et par små nyheter sammenlignet med de gamle utprøvede nettverkene. Du kan blant annet se når en kontakt har tatt i mot meldingene dine og når meldingene er lest.

Kommer til høsten

Disse ti punktene er selvsagt bare en smakebit på de nye funksjonene i iOS 5. Blant andre kommende nyheter verdt å nevne er: trådløs iTunes-synkronisering, AirPlay-speiling til Apple TV, nye multitouch-bevegelser for å svitsje mellom apper, en ny musikkapp til iPad, egendefinerte vibrasjonsmønster samt muligheten for å velge varsellyder for blant annet e-post og kalenderavtaler.

iOS 5 slippes til høsten og kommer til å fungere på samtlige apparater som takler iOS 4.3. Les mer på Apples nettsider her.

(Denne artikkelen er oversatt og bearbeidet etter en original artikkel skrevet av Anders Lundberg og Mikael Markander hos Macworld Sverige.)

LES OGSÅ:

Se Steve Jobs avduke iCloud

Hva synes du om iOS 5? Del dine synspunkter i kommentarfeltet nedenfor!