De kuleste dingsene i august

De kuleste dingsene i august

August blir en god måned for fans av digitale kamera. Sony og Panasonic klinker til med nye modeller, og LG har lansert en kompakt 5-megapiksel kameratelefon. Og det er mer. Mye mer.

Det lanseres produkter i et forrykende tempo, og det gir en god pekepinn på den vitale konkurransen i markedet. Og akkurat det er gode nyheter for deg som kunde, fordi det medfører stadig lavere priser.

For eksempel: Den tidligere toppmodellen innenfor digitale kamera fra Sony, DCS-F707 med fast objektiv, kostet i 2002 mer enn et digitalt SLR-kamera (speilrefleks) fra Nikon eller Canon gjør i dag.

Det er den harde konkurransen som fører til konsolideringer og allianser i markedet, som for eksempel partnerskapet mellom Sony og Konica Minolta som har annonsert at de skal jobbe sammen for å utvikle digitale speilrefleks-kameraer. De første fellesproduktene er ventet om cirka ett år.

De vil bruke Konica Minoltas Maxxum/Dynax objektivfeste og bildestabilisator-teknologi, samt endel av Sonys bildeprosesserings- og batteriteknologier.

Når disse produktene dukker opp, vil konkurransen jekkes ytterligere ett hakk.

Antispionasje-telefon

Å skrive og lese epost med en mobiltelefon er helt vanlig på togene i Japan, men den noe kaotiske situasjonen i rushtiden gjør det relativt enkelt for folk rundt å lese epost som ikke tilhører dem selv.

For å skjerme eposten fra innsyn har brukerne tatt i bruk filtre man klistrer til skjermen, for å gjøre det vanskelig å lese på den fra en sidevinkel. Den nye mobiltelefonen fra Sharp er den første telefonen som har et slikt filter innebygd.

Telefonen har et nytt lcd-panel, utviklet av Sharp, som kan svitsjes til å bli vanskelig å se på fra andre vinkler enn rett på i front. Sharp håper også at det nye lcd-panelet vil finne andre bruksområder, som for eksempel skjermen på en minibank.

Dolce-telefonen er en 3g-telefon for NTT DoCoMo nettverket, og har alle standarder som moderne mobiltelefoner har.

Prisen er på rundt 270 dollar (cirka 1.700 norske kroner) og den er foreløpig bare tilgjengelig i Japan.

Overvåkningskamera med 19x zoom

Med Canons siste nettverkskamera kan du sette opp et online overvåkningssystem på sekunder, ifølge produsenten. Kameraet VB-C50FSi får strøm via Ethernet-tilkobingen, så man trenger kun å plugge det inn i nettverket.

Strøm over Ethernet krever en kompatibel hub, og strømmen sendes i nettverkskabelen så man ikke trenger separate strømledninger.

Kameraet har en innebygd server og kan sende 30 bilder med VGA-kvalitet (640x480) per sekund. Det har også 19x optisk zoom-objektiv. Canon skal begynne å selge kameraet i august, og prisen vil bli cirka 1.400 dollar (cirka 9.000 norske kroner). Det er foreløpig ikke annonsert internasjonale salgsplaner.

Klapptelefon med fem megapikselkamera

Med Dica har LG Electronics klart å dytte et 5 megapiksel-kamera og en CDMA (Code Division Multiple Access) telefon inn i et meget kompakt hylster. Telefon-kroppen er delt i to deler, og en av halvpartene kan svinges 180 grader slik at den 2-tommer store lcd-skjermen kan rettes mot fotografen for å ta selvportretter.

Telefonen er ikke stort forskjellig i størrelse fra Sonys nye DSC-T5 digitale kamera (se egen sak/nedenfor), men har ikke optisk zoom. Andre egenskaper til Dica-en er en mp3-spiller, videomuligheter i VGA-kvalitet og blits. Telefonen er allerede tilgjengelig i Sør-Korea, men det foreligger ingen planer om å selge den i våre nærområder.

Sonykamera med lengre levetid

Sony har lagt til en ny modell til sin T-serie av tynne digitalkamera. Kameraet har flere felles funksjoner med andre modeller i samme klasse: oppløsning på 5,1 megapiksler, objektiv med 3x optisk zoom, en 2,5-tommer lcd-skjerm, 32 MB internminne og en port for Memory Stick minnekort.

Så hva er nytt? Batterilevetiden har blitt bedre. Ifølge Sony rekker batteriet til 240 eksponeringer. Kameraet er tykkere enn toppmodellen i T-serien, DSC-T7, men det er også billigere.

Kameraet vil være i salg i USA fra september, og vil koste rundt 350 dollar (rundt 2.250 kroner). Det er forventet at det kommer til andre markedet på omtrent samme tid.

Rimelig Windows-telefon

Den koreanske mobiltelefonprodusenten Pantech har utviklet en Windows Mobile-basert telefon. Telefonen PH-S8000T er basert på Microsofts operativsystem Windows Mobile 2003 Second Edition, og Intels XScale Bulverde prosessor.

Telefonen har et 1,3 megapiksel kamera og en mp3-spiller. De vitale målene er 92x49x26 millimeter og den veier 141 gram.

Telefonen kom for salg sent i juli i Sør-Korea, og koster rundt 450 dollar (rundt 2.900 kroner), ifølge Pantech. Det er ikke kommet bud om internasjonalt salg.

DVD-kamera for foto og video

Canon hiver seg inn på markedet for DVD-videokamera i september med to modeller: DC10 og DC20. Det er en prisforskjell på 123 dollar (rundt 800 kroner) mellom de to modellene, så hva får du som bruker for de ekstra kronene?

Hovedforskjellen ligger i oppløsningen på bildesensoren. DC10 har en 1,3 megapiksel bildebrikke, mens DC20 har en 2,2 megapiksel bildebrikke. (Vær klar over at dette har betydning for stillbilder, men betyr ikke bedre eller dårligere videobilder).

Begge kameraene har 10x optisk zoom, begge tar stillbilder og tar opp film på en 8-centimeter DVD-plate eller miniSD minnekort.

De vitale målene er 48x86x122 millimeter og de veier 465 gram med batteri, DVD og minnekort på plass. Begge vil være i europeiske butikker i oktober. DC 20 vil koste rundt 1.000 euro (7.900 kroner) og DC 10 cirka 900 euro (7.100 kroner).

Digitalkamera med widescreen

Panasonic, tidligere kjent som Matsushita Electric Industrial, har lansert flere nye modeller i sin Lumix digitalkamera-familie. Kameraene har flere egenskaper man vanligvis ikke finner i konkurrerende modeller.

Lumix DMC-FZ30 er toppmodellen med 12x optisk zoomobjektiv, som er mye kraftigere enn det man finner på andre kameraer til samme pris. Modellen DMC-LX1 har en 16:9 (aspect ratio image sensor) for bedre kvalitet på widescreen-bilder. Begge kameraene har 8-megapiksel bildebrikker.

De kommer på markedet sent i august i Japan, og kort tid etter i internasjonale markeder. LX1 vil koste rundt 600 dollar (3.850 kroner) i USA og FZ30 vil koste cirka 700 dollar (4.500 kroner).

 

Les mer om kule gadgets.