For de med mange maskiner

Hewlett-Packard introduserer andre generasjon maskinblad for håndtering av applikasjoner. Teknologien er interessant for store bedrifter med behov for mange Intel-tjenere.

I vinter lanserte Hewlett-Packard (HP) sitt første maskinblad. Dette var tiltenkt forbehandlingsoppgaver, for eksempel brannmur. Det nye er tiltenkt eksempelvis administrasjon av tynne klienter, som beregningsklynge og for programvaredistribusjon.

Tre alternativer

Kunder har tre alternativer for mindre datamaskiner. Det første er en frittstående tjenestemaskin tilpasset oppgaven. Pentium 4 med fire platelagre og nettverksforbindelse er et typisk alternativ.

Det andre alternativet er en maskin med 1 U eller 2 U høyde for montering i monteringkabinett. Maskinen kan leveres med platelagre eller tilkobles eksterne lagringskabinetter.

Maskinblad er det nyeste alternativet. Det settes inn som loddrette maskiner i en monteringshylle, tilpasset et kabinett. Ti datamaskiner får typisk plass i hyllen.

Vertikale maskiner krever nytenkning med hensyn til bruk av monteringskabinettet og koster rundt 80.000 kroner for en maskin med en prosessor. De andre alternativene er dermed overlegne med hensyn til pris. Er behovet åtte datamaskiner, hver med to prosessorer blir kostnadsbildet annerledes.

Men det er først og fremst reduksjon av administrasjonstid og kabling som gjør maskinblader interessante. Lagring må foreløpig tilkobles via brukernettet, NAS, Network Attached Storage.

Drivkrefter

Ifølge Hewlett-Packard (HP), er det fem drivkrefter som gjør maskinblad interessante. For det første bidrar maskinblad til å redusere personalbehovet. Ved hjelp av maskinblad og brukervennlig administrasjon kan fagfolk enkelt omdirigere maskinene til andre oppgaver for en kortvarig periode. Den brukervennlige administrasjonen er ikke utviklet på bekostning av avansert funksjonalitet. Hewlett-Packards maskinblad kan fjernadministreres på tvers av jordkloden.

-- Vi får virtuell administrasjon som gjør at datamaskinene kan administreres uansett hvor de er plassert, forklarer Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef i HP.

Er gulvplass mangelvare, vil maskinblad på grunn av sin kompakte form bidra til økt prosessorkapasitet per kvadratmeter. Men det største problemet i et datarom er alle meterene med kabel. Ved å koble maskinblad til en svitsj reduseres antall kabler dramatisk.

-- Mengden av kabler blir helt vanvittig med flere rack fulle av maskiner, understreker Jan Fredrik Gunvaldsen.

Rack er monteringsskapet som er inntil 42 U eller drøye to meter. Et slikt skap kan inneholde 42 tjenestemaskiner som hver seg vil kreve minimum to kabler, til nettverket og strømforsyningen. Sikkerheten økes ved å fordoble kablene.

Andre kriterier

-- Å kable i etterkant byr på en del utfordringer, sier Arild Slagnes, forretningsansvarlig for tjenestemaskiner med Intel i HP.

For hver maskin trengs det tre kabler for mus, skjerm og tastatur. Disse kan kobles til styringssvitsj som bare gjør kablene lokale. Like fullt blir det over 200 kabler som tar mye plass selv om det lages smarte løsninger for eksempelvis strømforsyning.

En annen ulempe med 42 maskiner i høyden er luftavkjølingen siden alle kabinettene er bygget som Pizza-bokser. Kulings styrke på luftstrømmen er nødvendig for å kjøle alle metallflatene. Det er derfor andre kriterier enn bare pris som gjør maskinblader interessante. Tilpasningsdyktig til nye formål er vesentlig. I den forbindelse er administrasjonskortet og verktøyet Altaris Express Deployment Server.

-- Ingen andre har "Lights Out" integrert i serveren. Det gjør administrasjon av serveren uavhengig av maskinens status, forklarer Jan Fredrik Gunvaldsen.

-- Statoil bruker dette. Det nyttes 128 bit kryptering og innlogging på kortet, legger Arild Slagnes til.

Administrasjonskortet "Lights Out" er et eget nettverkskort som bidrar til å legge inn operativsystem uten å måtte starte opp fra et lokalt platelager ved hjelp av egen skjerm, mus og tastatur. Operativsystemet dras over fra ett vindu og slippes på en maskin eller på en gruppe maskiner. Dermed tar klargjøring av en tjenestemaskin rundt 20 minutter og det øker ikke hvis det er mange fordi klargjøringen skjer i parallell.