100 demonstrerte for fritt nett

100 demonstrerte for fritt nett

Demonstrasjonen for frihet på internett er starten på noe stort, tror arrangørene.

I rundt en time i Oslos kveldssol i går, valgte rundt 100 personer å marsjere foran Stortinget for å understreke sitt ønske om at internett må holdes fritt.

Hanne Marcussen fra Miljøpartiet De Grønne, en av de tilsluttede organisasjonene og dessuten kontaktperson for demonstrasjonen, sier seg fornøyd med oppmøtet.

- 100 er egentlig litt bedre enn forventet, ettersom vi begynte å mobilisere bare et par dager i forveien. Dette er begynnelsen på noe større, sier hun.

- Men er ikke nettet fritt allerede?

- Jo, men det er ikke gitt at man får beholde friheten om man ikke sier fra.

Også fildeling

Frihetsbegrepet innebærer for eksempel problemstillinger rundt personvern og datalagringsdirektiv.

- Generelt det å sikre digitale rettigheter, sier Marcussen.

- Inngår fildeling også?

- Ja, men her er det snakk om ikke å kriminalisere brukere. Jeg kan ikke snakke for folkerøsten som var der i går, men jeg og Miljøpartiet mener det som er viktig er å se på hvordan man kan kompensere skapere, for utviklingen på nett er ikke mulig å snu, sier Marcussen.

- Det største problemet fildeling dette er at de brukes som påskudd til å fjerne borgerrettigheter på nett. Masseovervåkning og –forfølging er eneste måten å ta folk på, og det er ikke akseptabelt, legger hun til.

Større neste gang

Ifølge Marcussen var det en ganske vanlig demonstrasjon med appeller, paroler med tekst som «2009 = 1984?», «Privacy, it’s a crime» og alt annet som ofte hører hjemme på en demonstrasjon - bortsett fra motdemonstranter og tåregass.

- Det var god stemning blant de oppmøtte. Det fristet til gjentakelse. Stemningen tyder på at vi er i startgropa på noe stort, sier Marcussen.

Planen for neste demonstrasjon er klar:

- Neste gang starter vi mye tidligere og prøver å få til noe større, sier Marcussen.

Arrangørene vurderer å lage en positiv demonstrasjon.

- Demonstrasjoner som ikke er mot noe, men hvor vi fokuserer på det positive, for eksempel suksesshistorier om folk som har klart å tjene penger på teknologi. En demonstrasjon for en fantastisk utvikling med gode muligheter!

Mer om demonstrasjonen og appellene kan du blant annet lese her

Les om:

Debatt