All den oljen

All den oljen

KOMMENTAR: Innovasjon er et ord som begynner å bli litt slitt. Men det er også frasen: "Vi hadde aldri klart oss uten oljen".

I all debatt om Norges verdiskapning, og ikke minst diskusjoner om rammebetingelsene for mindre teknologiselskaper, kommer alltid olje, gass og andre naturressurser opp. "Uten naturressursene ville dette landet aldri klart seg", er et typiske utsagn for folk som mener vi er for lite kommersielle, delvis late og mangler evnen til å skape de virkelig store selskapene. "Hva når oljen tar skutt?", er et annet vanlig spørsmål. Ja, da finner vi på noen annet, er det opplagte svaret.

Å trekke ut betydelige faktorer i et lands verdiskapning blir som å si til en som akkurat har tatt verdensrekord på hundremeteren:

"Hei du, det hadde du aldri klart med bare ett bein".

En helt meningsløs uttalelse. I disse olympiske tider er det bare å se på deltagerne i Paralympics hva de klarer å få til med sine forutsetninger. Også med bare ett bein går hundremeteren fort unna. Poenget er at man tilpasser seg de mer eller mindre naturgitte forutsetninger man har.

It større enn trevare

Norge er blant de absolutt rikeste landene i verden, ja olje og gass er viktig, men andre sektorer klarer seg også meget godt. Fisk og shipping har lenge vært viktige for Norge. Men også it-bransjen går så det griner og bidrar til BNP.

Shahzad Rana - som har vært i vinden som Microsofts konsulent i ISOs standardiseringsprosess av OOXML - ble for en stund tilbake intervjuet i Computerworld. Han var bekymret over at den norske it-bransjen i stor grad består av konsumenter av utenlandsk teknologi, som i beste fall videreselges. Og at eksemplene på norskutviklet kommersialisert teknologi var få. Det har han kanskje rett i.

Ifølge IKT-Norge ble det i fjor eksportert norske programvare til utlandet for 4,7 milliarder kroner. Det er dobbelt så mye trevareindustrien eksporterte, men bare en brøkdel av de neste 500 milliardene olje og gass stod for. Ifølge SSB eksporterte norske bedrifter for over 1000 milliarder kroner i fjor.

Ingen grunn til panikk

Olje og gass er viktig for vår rikdom, og ikke minst har industrien dratt i gang en enorm teknologisk utvikling med ringvirkninger for hele den norske økonomien. Men det er andre faktorer som også har vært viktige for Norge. Det er for eksempel få land i verden som har så stor del av arbeidssokken ute i arbeid – både kvinner og menn har i tiår bidratt til produktivitet. Dessuten er både samfunnet og arbeidskraften trygg og stabil, med høyt utdannede personer.

Spørsmålet blir om vi hadde hatt flere store norske teknologiselskaper uten oljen? Det får noen andre svare på. Til det kreves det skikkelig forskning. Men Sverige har, eller hadde, mange store it-selskaper. Finland har i alle fall Nokia og Danmark har i likhet med Sverige solgt ut sine it-stoltheter.

Det er ingen grunn til panikk. Vi har olje, og for de som følger med på Computerworlds artikkelserie "Liten i utlandet" ser man at det dessuten spirer og gror blant norske teknologiselskaper.

Les om:

Debatt