Åpne luftslott

Åpne luftslott

KOMMENTAR: Massiv støtte fra kommunene, Stortinget, Regjeringen og EU til tross: Premissene i konkurransen er nådeløst kommersielle, også for frikode-programmer.

Bærum kommune er i gang med et storstilt eksperiment. De skal skru sammen og etablere et økonomisystem basert på åpen kildekode. De vil ha med seg andre kommuner, slik at de kan dele på kunnskapene og spre dem.

Det er bare å ta av seg hatten for alle ildsjelene og idealistene som går med hevet hode inn i en såpass kolossal oppgave. De trenger alle lykkeønskninger de kan få.

Måtte skrote

Det foregår store eksperimenter i store bykommuner verden rundt, og nå begynner resultatene å komme. Også de mangelfulle. Det er bare en drøy uke siden Wien måtte skrote sitt Linux-forsøk. Kanskje var det bare et bevis på at pionerer ofte snubler. Eller?

I Computerworld har det vært skrevet spaltekilometre de siste årene om åpen kildekode-prosjekter, håpefulle aktører og den endeløse, utrettelige kampen mot Goliat (Microsoft).

I flere artikler har vi sett at kommunale frikode-idealister klager sin nød over urettferdige lisensavtaler og bindinger mot fagapplikasjoner som gjøre det nærmest umulig å komme ut av "djevelens" klør.

Derfor er et prosjekt som retter seg nettopp mot fagapplikasjonene, som det i Bærum, svært interessant.

Presset

Men debattene om åpen kildekode har gjerne manglet en nokså viktig aktør. Det finnes tusenvis av folk bare i Norge som lever av å selge Microsoft-programmer. Hvor mange Microsoft-selgere har deltatt i debatter om åpen kildekode?

Hvor mange lever av å selge gratis programvare? Hvor er incitamentet som gjør det attraktivt å pusje alternativer til Microsoft for flere enn de som synes det er argument nok å ha et annet grensesnitt enn naboen?

Microsoft er presset fra mange hold, Apple og Google, blant andre. Hvorfor virker Googles gratistilbud som en større trussel enn Wien, Bærum kommune og Tysklands samlede bundesadministrasjon?

Jo, fordi Googles web-progammer er gratis, men kommersielle fra dag én.

Noen tjener penger på at du og jeg laster ned kalendre, epostprogrammer og tekstbehandlere på et blunk, i sømløs Google-verden der alt henger sammen med alt.

Det virker kanskje irrelevant å sammenligne frikode-prosjekter i norske kommuner med giganters kamparena, men poenget gjelder uansett:

Google bidrar til å presse lisensprisene nedover, også for Microsoft. Planene om annonse-finansierte Office-programmer er allerede klare til å sjøsettes, og det er ikke på grunn av press fra Wien kommune eller Fornyingsdepartementet.

Kommersielle konkurrenter

Derimot har massivt press, også fra Norge, medført at også Microsoft innfører støtte for ODF, det åpne dokumentformatet som brukes av konkurrentene. Med andre ord, konkurransen har økt.

Microsoft har i stor grad har gjort det myndighetene ber om og er dessuten reelt presset av kommersielle konkurrenter.

Men hva med motivet for å bytte til et alternativ ute i bedriftene og kommunene? Kanskje er argumentet for å bytte bort fra Microsoft og tilknyttet progamvare nå svekket, snarere enn styrket.

Et blikk inn i kommune-hverdagen: Prisene presses ned, Microsoft har åpnet seg og selgerne vil stå i kø for å overbevise kundene om at det slett ikke er noen grunn til å bytte produkt.

Og brukerne, de er vant med det de har, ikke så altfor tungkjøpte. Dessuten er it-budsjettet basert på historiske utgifter og etablerte kunnskaper. Kommunene har tross alt viktigere ting på agendaen; skoler skal bygges om, sykehusene er fulle, veiene fulle av hull og klagemuren konstant og uoverstigelig.

Å bytte ut programvare av politisk-prinsipielle årsaker blir derfor et rent overskuddsprosjekt, selv om prinsippene er aldri så viktige.

Les om:

Debatt