Backup – innen ulykken er ute

Backup – innen ulykken er ute

En undersøkelse fra consumerstatic.org viser at 9 av 10 ikke tar backup av arbeidet sitt.

En undersøkelse fra consumerstatic.org viser at 9 av 10 ikke tar backup av arbeidet sitt, til tross for at flertallet av de spurte på et tidspunkt har mistet viktige filer og dokumenter. Årsaken til at man ikke regelmessig sikkerhetskopierer viktige filer og dokumenter varierer – de fleste oppgir at de er for late, mens andre satser på at PC-en deres skal fungere uansett. Undersøkelsen viser også at fleste av brukerne klassifiserer virus som det største trusselen mot PC. Først deretter kommer harddiskkrasj.

Til tross for at sikkerhetskopiering er veldig viktig, har det ofte blitt utsatt. Fokus har vært på virusbekjemping, selv om mangel på backup mange ganger er en større trussel. Selv om det i dag finnes effektive og billige backupløsninger, virker det som om mange lever etter mottoet ”det skjer bare andre” og blåser i å sikkerhetskopiere arbeidet sitt.

Men backup kan også gi en falsk sikkerhetsfølelse. Å kun installere et backup-program er naturligvis ikke nok – det er like viktig å kontrollere at det virkelig utfører jobben sin. At programmet bekrefter at en gjennomført backup er vellykket, sier egentlig ingenting om de dataene som er sikkerhetskopiert virkelig kan gjenopprettes.

De fleste bedrifter er godt klar over verdien av sikkerhetskopiering, men likevel slurver mange med rutinene. Åtte av ti som regelmessig tar backup prøver aldri å gjenopprette backupene. Å plassere backupmedia i samme lokale som de PC-ene som er blitt sikkerhetskopierte kan være skjebnesvangert dersom PC-rommet blir utsatt for en katastrofelignende hendelse.

Så hvordan skal man da gå til verks for å kunne sove godt om natten?

1. Benytt deg av de innebygde funksjonene for sikkerhetskopiering. De finnes i både MacOS og i Windows – MacOS har Time Machine og Windows-brukeren finner sikkerhetskopieringsfunksjoner i kontrollpanelet under System og vedlikehold.

2. Prøv med jevne mellomrom å lese tilbake en sikkerhetskopiert fil for å kontrollere at backup-mediet kan leses som det skal, og at kopierte filer virkelig kan gjenopprettes.

3. Det er naturligvis mulig å bruke kun en enkel ad-hoc løsning der viktige dokumenter og filer skrives ned til DVD, CD eller USB-minne, men det er mer praktisk å benytte seg av en ekstern harddisk der de innebygde backup-funksjonene (som er nevnt over) sender sikkerhetskopiene. Dette gjør det også enklere å gå tilbake i tid og lete frem en bestemt versjon av en sikkerhetskopiert fil.

Den lille tiden det tar å sikkerhetskopiere filene dine er gull verd dersom PC-en skulle krasje, bli stjålet eller om viktige dokumenter skulle bli ødelagt på annen måte.

Denne artikkelen er skrevet av Dennis Bergström, Technical Account Manager, SonicWALL Nordics

Les om:

Debatt