Dömrade brukere

Dömrade brukere

I dag hadde jeg tenkt å snakke stygt om brukere.

Ikke ulikt hva systemadministratorer ofte gjør seg i mellom. I alle fall når de er ute og tar en øl eller tre. Forleden var jeg ute og tok en øl eller tre med noen systemadministratorer. Da ble det snakket mye stygt om brukere. Om jeg gjengir noe her, så sørg for ikke å vise det frem til uvedkommende.

"Uvedkommende" er nettopp dem som ikke ville finne på å lese Nettverk & Kommunikasjon. Så ikke kopier noe og heng opp eller noe sånt tull. Da skriver jeg noe slemt om systemadministratorer også, nemlig! Fulle eller ei.

«Nå maser de f... meg om pushmail, også,» stønnet SysAdmin01. Ikke bare sliter han med brukere som er så teite at de ikke husker passord om de så hadde dem tatovert i panna, men flere av dem har på egenhånd gått til anskaffelse av PDA-telefoner. Selvfølgelig forskjellige: En med Symbian, en med Windows Mobile Pocket PC Phone Edition og to med Windows Pocket PC Smartphone Edition.

- Til pass for deg når du har stått så knallhardt på at bærbare pc-er må veie innpå fem kilo på grunn av sikkerheten, mens det egentlig skyldes at du fortsatt har et skap full av gamle Tecraer du fikk så fantastisk billig, mente jeg.

- Det er ikke alle som får slengt det ene testeksemplaret etter det andre etter seg, din vattnerd, smalt det fra SysAdmin02. Det er han med flere trebokstavsforkortelser på visittkortet enn en engelsk adelig krigshelt.

At jeg ikke har tatt i en ny bærbar pc på to år og ikke har testet noe mer avansert enn en to gigabit minnepinne i det siste nådde ikke hjem.

- Smartphone har vindussymbolet nede til venstre, Pocket PC Phone har det OPPE til venstre. Ikke en gang det har de fått med seg. Og så vil de ha mail på apparatet! Push. SysAdmin01 ga seg ikke.

- Så gjør som jeg, da vel.

Konsulenten, som de siste fire årene i praksis har vært den innleide Bastard Operator From Hell i en relativt kjent bedrift, renset strupen.

- Jeg kjørte den vanlige varianten: Satt ned arbeidsgruppe, kartla behov, regnet litt på ROI og kompisene hans og endte opp med et pilotprosjekt for et par uker siden. Pilotene er allerede luftsjuke og har begynt å få posttraumatiske stresslidelser.

Konsulenten, som hevder å være bestevenn med ROI (han uttaler det Roy og bruker det særlig når han snakker med Direktøren eller Han-som-sier-nei, også kjent som Økonomisjefen), er ekspert på å kjøre ethvert prosjekt han ikke liker rett i potta og komme ut som vinner. Til og med som helt.

- Hva er det du har gjort nå, da? Sist det var snakk om mobile løsninger hos deg, var det et titalls Palm-enheter som endte i skrivebordsskuffene. Men da var det jo synkroniseringshelvete med Notes som tryna. Du kan ikke ha kjørt den en gang til, spurte SysAdmin01 med et forventende uttrykk.

Konsulenten fikk dette litt konge-på-haugen-aktige preget og sørget for å benytte anledningen til å be SysAdmin02 hente en ny runde pils og Upper Ten. Og sette det på min regning. Før han røpet clouet:

- Spam. Kort og greit: Spam. Selv ikke den mest innbitte email-elskeren orker å håndtere sytti-åtti spammailer daglig. Det plinger i innboksen i eninga. På trikken, bussen, i møte, i heimen, i senga, døgnet rundt. Og det KAN jo være en viktig mail fra sjefen, ikke sant? Og det er ikke tilfeldig at piloten startet i januar.

Høylytte protester om at det for svarte bare var å installere skikkelige spamfiltre og mekke noen policyer for prioritering av e-post prellet av:

- Skrotinger! Dere snakker som om dere VIL at brukerne skal få mobile enheter med mail på. I hundretall.

SysAdmin01 stemte i. Selvsagt ville han ikke det. Men hva var så spesielt med januar?

- Januar er en herlig tid for uttesting av mobilt redskap. Hansker og votter må av når det lille tekniske krapylet på innerlommen hyler og vibrerer. Så er det frem med den lille pennen, som du så vidt får tak i med ufølsomme frosne fingre. Skjelvende, enten det er av kulde eller spenning, skal du så treffe akkurat det stedet som får mailen til å sprette opp og tilby V1aGGra billig, billig.

Konsulenten var nesten religiøs i røsten da han erklærte at selv ikke den sterkeste tilhenger av mobilitet holdt mer enn fjorten dager.

- Men antallet spam har da gått voldsomt ned. Det er knapt noe problem lenger for meg, så hvorfor er brukerne dine mer utsatt? spurte jeg.

Han så seg rundt, senket stemmen og sa med et lurt smil:

- Og siden når tror du brukerne begynte å sjekke mail-headere og IP-adresser?

Les om:

Debatt