- Forhandlerne må bli hybrider

- Forhandlerne må bli "hybrider"

KOMMENTAR: Overgangen til nettskyen krever ny tankegang hos forhandlerne, mener Vmwares Norges-sjef Kristine Dahl Steidel.

Forhandlere har alltid måttet tilpasse seg markedets skiftende dynamikk. Selv om alle forhandlere er unike, har de fleste pleid å bruke en forretningsmodell som går ut på å samle de beste produktene og tjenestene for så å kombinere dette med egen erfaring og ekspertise i arbeidet med å løse kundenes problemer.

Nettskyen er til dags dato den største utfordringen ved denne tilnærmingen ettersom den gjør det mulig å plassere og administrere de fleste eller alle it-funksjoner utenfor bedriften. Den truer derfor med å endre dynamikken i kanalen fullstendig. Ved bruk av nettskyen trenger bedriftene verken installasjon, support eller vedlikehold, og man trenger heller ikke å finjustere ytelsen eller oppgradere eller oppdatere systemene.

Vel, i hvert fall i teorien. I praksis forholder det seg ganske annerledes. Nettskyen vil med sikkerhet endre forhandlernes rolle og måten de imøtekommer kundenes behov på. Men det betyr ikke at de har blitt overflødige. Det forhandlere nå må bestemme seg for er hvor i det nye landskapet de befinner seg og hvilken rolle de kan og vil spille i leveransen av nettskytjenester.

Les også: Virtualisering på boks

En naturlig videreutvikling

Vi i VMware har tenkt på dette i lang tid. Det er faktisk svært vesentlig for oss, ettersom over 95 prosent av forretningsvirksomheten vår i Europa, Midtøsten og Afrika går gjennom partnere. Vi mener at forhandlere kommer til å bli helt sentrale for at man skal kunne levere nettskytjenester til både små, mellomstore og store bedrifter på en vellykket måte.

Hvis kundene forstår fordelene med virtualisering, i alt fra kostnadsbesparelser til større fleksibilitet, kommer de også til å se nettskyens potensiale og den omfattende påvirkningen den kommer til å ha på måten applikasjoner og tjenester blir utviklet og brukt på.

Det er dessuten verdt å huske på at også bruksmønstre er i endring, da flere mennesker logger seg på nettverk fra flere enheter og steder og at organisasjoner blir stadig mer virtuelle og dynamiske i måten de er oppbygd på.

Les også: Spår pc-løs fremtid

En hybrid tilnærming

For å kunne imøtekomme disse behovene og gå over til nettskyen må it-infrastrukturer endres radikalt. Men det tar tid å gjøre disse endringene, og de fleste store virksomheter vil ikke være klare til å plassere viktige tjenester eller applikasjoner i hendene på en ekstern tjenesteleverandør umiddelbart. Først bør de gjøre en grundig vurdering av behovene sine, for så å utvikle en strategi for overgangen til nettskyen som er i overensstemmelse med disse.

La oss være tydelige her. Det kommer ikke til å være så enkelt som at du bare må bestemme deg for om du skal fungere som konsulent og forhandler av noen andre sine tjenester, eller om du skal bygge ut din egen evne til å levere nettskytjenester.

Forhandlere må bli ”hybrider” selv. De må kunne tilby et utvalg av nettskytjenester til kundene sine som kommer til å ville ønske å ta i bruk ulike tjenester på ulike måter og i ulikt tempo. De kommer til å måtte tilby hele spekteret av tjenester og helt sikkert i samarbeid med andre organisasjoner.

Den gode nyheten er at mulighetene blir flere, selv om det innebærer en ganske radikal omstilling for forhandlerbransjen. Men det er en omstilling vi mener at forhandlerne med hell kan gjøre ved å utvikle kunnskap, kompetanse og tjenester etterhvert som kundenes tiltro til nettskyen vokser og de begynner å endre på infrastrukturene sine.

Kristine Dahl er Norges-sjef i Vm-ware.

Les om: