Hvem tramper på min bru?

Hvem tramper på min bru?

Jo, det er den store Gnome-bukkenebruse som skal bli fet på mobile spesifikasjoner. Det er ikke nødvendigvis gode nyheter for Trolltech.

The Linux Phone Standards (LiPS) ble etablert i 2005, formålet var og er fortsatt å standardisere et programvarelag som vil gjøre det enklere for utviklere å lage mobil-applikasjoner. Fordelen med slike standarder er åpenbare – utviklerne slipper å tilpasse applikasjonene til hver enkelt mobilprodusent, i alle fall i mindre grad.

Denne uken ble det kjent at LiPS-forumet har valgt å basere brukergrensesnittet og rammeverket for applikasjonsutviklingen på Gnomes GTK. Gnome er et gratis programvareinitiativ for utvikling av en komplett portefølje av skrivebordapplikasjoner for Linux- og Unix-baserte operativsystemer. Organisasjonen har mektige venner i ryggen.

For Trolltech viser LiPS’ valg at beslutninger i det åpne Linux-miljøer også kan stenge andre ute - som dem selv i dette tilfellet.

Trolltech er kanskje en av Norges mest spennende og beinharde teknologimiljøer. Det hele startet visstnok på en benk i 1994 med gründerne Eirik Chambe-Eng og Haavard Nord. Målet var å gjøre programvareutvikling mindre komplisert. Etter hvert lanserte de det Linux-baserte utviklingsverktøyet Qt. I 1999 startet Trolltech arbeidet med Qtopia som er en applikasjonsplattform for Linux-enheter, men som etter hvert er blitt en viktig spydspiss inn i den mobile verden. Det er dette utviklingsverktøyet som nå møter stadig større utfordringer.

LiPS er riktignok bare et av flere forum for standardisering av mobilapplikasjoner, men så sent som på en større Linux-konferanse i april (i California) gjorde The Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE) det klart at de ville satse hardt, spesielt i Asia. Dette er også Trolltechs viktigste marked.

Nå er ikke Linux på mobiltelefonen spesielt populært. På slutten av 2006 gjorde Canalys en markedsundersøkelse som viste at Linux bare hadde seks prosent av smart-telefonene på markedet, Symbian (med blant annet Nokia og Sony Ericsson på eiersiden) hadde 67 prosent, Microsoft 14 prosent. De resterende prosentene er fordelt mellom Blackberry og Palm, med henholdsvis syv og fem prosent. Den siste prosenten, som den observante leser ser mangler, er avrundinger.

Bill Weinberg er ansatt som daglig leder av LiPS. Han sa nylig til IDGs egen nyhetstjeneste at: "Trolltech har gjort det godt på markedet for mobiltelefoner, men vi ser nå en trend til fordel for Gnome".

Dette er dårlig nytt for Trolltech som nå har en børsverdi på 580 millioner kroner. Det er stilt store forventninger til selskapets vekst i mobilmarkedet. Med en omsetning på 174 millioner kroner og hele 32 millioner i minus i 2006 må Trolltech innfri i løpet av året. De må vise at store investeringer den siste tiden er verdt pengene.

I dag er det seks millioner mobiltelefoner i verden som har programvare basert på Trolltechs teknologi. I all hovedsak er dette telefoner fra Motorola som er Trolltechs viktigste kunde på Qtopia. Både Intel og Nokia har sagt at andelen Linux-telefoner skal opp. Men det går sakte. Trolltech har et mål om sorte tall i siste kvartal i år. Med Gnomes inntog kan dette bli vanskeligere. Men i et eventyr er kanskje plass til både gnomer og troll?

LES OGSÅ: - Religionskrigen mellom Linux og Windows er over

Les om: