Ikke stritt i mot

Ikke stritt i mot

Brukerne er den nye it-sjefen, i alle fall når det gjelder eget utstyr.

På mange måter er 2011 året hvor håndholdte enheter virkelig har fått fotfeste i arbeidslivet. Jeg vil gå så langt å si at mobil it har blitt født. De store programvarehusene jobber alle på spreng for å tilpasse sine applikasjoner og løsninger for nettbrett og smarttelefoner. De håndholdte enhetene brukes stadig mer i jobb, og det er den ansatte selv som vil bestemme hva slags enhet han eller hun vil bruke. Begrepet BYOD – Bring Your Own Device – har vært kjent i noen år, men det er først nå at konseptet har kommet høyt opp på it-sjefens agenda. BYOD betyr at it-avdelingen skal legge til rette for enheten du selv velger. Flere virksomheter har allerede sagt til sine ansatte at de får en pott med penger, kjøper det de trenger og selv tar ansvaret for enheten og får den reparert om den går i stykker. It-avdelingen sørger for sikkerhetsprogrammer og jobbapplikasjoner som CRM, BI og ERP.

På engelsk kalles det som nå skjer ”consumerization” – konsumentifisering – eller brukerstyrt it. Vi lever våre digitale liv fra vi står opp til vi går til sengs. Mobile applikasjoner som Facebook, Grand Theft Auto og Wordfeud ligger side om side, på nettbrettet eller mobilen, med økonomiapplikasjonen til bedriften du jobber i.

Gartners Peter Hidas skrev i sin faste kronikk i Computerworld at BYOD er en trend som ikke lar seg stoppe bare fordi ledelsen vil. Hidas skrev også at lederne selv ofte er helfrelst på Ipad og smarttelefon og at de er med på å drive frem brukerstyrt it.

Dermed opplever it-avdelingen press fra både ansatte og ledelsen. Spesielt er unge ansatte, som har vokst opp i en digital tidsalder, opptatt av å ta bruk ny teknologi.

Hva skal så it-sjefen gjøre med presset? Han eller hun skal i alle fall ikke stritte i mot, da vil man i beste fall kjøpe seg litt tid – i verste fall får man misfornøyde ansatte og kan skade rekrutteringen til virksomheten.

Det finnes sikkerhets- og styringssystemer for forskjellige mobile enheter, dermed er verken sikkerhet eller oppsett/kontroll en unnskyldning for ikke å la de ansatte selv bestemme hvilken enhet de vil ha.

Det er ingen grunn til ikke å la forretningsapplikasjoner og forbrukerteknologien leve side om side. Det er ingen grunn til å kjempe i mot.

Les om:

Debatt