- Ingen hemmelige drone-planer

DEBATT: Det finnes ingen droneplaner i det hele tatt, skriver politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke alltid lett å være journalist, og det har jeg forståelse for. Enkelte vinklinger er fristende, og når andre konfronteres med utsnitt blir helheten helt feil. Et intervju med meg på idg.no/computerworld er et slikt eksempel.

Saken gjelder politiets mulige bruk av ubemannede luftfartøy, også kalt multikopter eller droner. Dette er en teknologi som lenge har vært forbeholdt forsvaret, men som nå er blitt relativt rimelig og brukervennlig. Enkelte politidistrikter har begynt å se på mulighetene som ligger i dette. For å sikre at alle de kompliserte praktiske og rettslige spørsmålene politiets bruk av slik teknologi skaper, har politidirektoratet bestemt at utredningen av dette skal sentraliseres.

I intervjuet redegjorde jeg for en del av disse utfordringene. I tillegg til økonomiske og praktiske utfordringer, kommer det sikkerhetsutfordringer. Avhengig av hvilke sensorer som benyttes kommer det åpenbare personvernhensyn. Også luftfartsmyndighetene må involveres dersom dette skal tas i bruk.

Dette er diskusjoner som selvfølgelig må tas offentlig, selv om artikkelen etterlater et inntrykk av at politiet ønsker å holde dette skjult.

Verktøy som dette kan tenkes brukt i mange politioperative sammenhenger. Redningsaksjoner er en mulighet. Gode varmesøkende kamera kan lokalisere bortkomne mennesker med lav risiko for letemannskaper. Dersom dette kan kombineres med mottakere for det sende/mottakerutstyret skiløpere bruker, vil det også være et viktig verktøy ved snøras.

Det kan tenkes brukt for raskt å få oversikt over en hendelse, som en trafikkulykke eller et åsted. Dette er bruk i akutte tilfeller, og der det ikke er nødvendig å fly særlig høyt. Det vil også være mulig å anvende dette i etterforskningssammenheng i tilfeller som ikke er akutte.

Dersom politiet velger å ta i bruk denne teknologien, vil det avhenge av bruksområder hvor meddelsom man kan være om den konkrete bruken av utstyret. De rettslige rammene er selvsagt underlagt åpenhet og ordinære demokratiske prosesser. Politilovens § 24 setter imidlertid begrensninger på hva som kan offentliggjøres om de nærmere detaljene i politiets metoder.

Det var dette jeg prøvde å meddele journalisten fra Computerworld. Av artikkelen fremgår det klart at jeg ikke lykkes med dette. Jeg kan følgelig oppklare misforståelse her; Det finnes ikke noen hemmelige droneplaner i politiet. Det finnes faktisk overhodet ingen droneplaner i det hele tatt. Det som gjøres i politiet nå er å se på hvilke muligheter og begrensninger som ligger i denne teknologien. Det kan lede til en plan om bruk av droner, men trenger ikke å gjøre det.

Ole Bredrup Sæverud