iPhone-skuffelsen?

iPhone-skuffelsen?

KOMMENTAR: Apples lansering av iPhone 4S var en gedigen skuffelse for mange. Jeg vil si disse folkene er på bærtur.

Den nye telefonen, iPhone 4S, ser altså kliss lik ut som forrige modell på utsiden. Den har samme skjerm. Den har ikke 4G. Og den heter ikke iPhone 5. Dermed ble det nedtur for mange.

Manglende 4G?

La oss begynne med 4G-skuffelsen. iPhone 5 skulle jo ha 4G? Så dårlig utbygd som 4G-nettene er foreløpig, så er det svært få som reelt ville hatt glede av noe slikt. Det er ingen andre 4G-telefoner heller i salg i Norge i dag. Hvis det er en mangel ved en ny telefon at den ikke har 4G, så gjelder det alle nye telefoner vi har sett hittil. Det hadde vært svært oppsiktsvekkende om Apple lanserte en 4G-telefon. Folks skuffelse skyldes da kanskje heller at man er blitt vant til å forvente noe oppsiktsvekkende fra Apple?

For liten skjerm?

Så var det skjermen da. iPhone-telefonene bruker 3,5 tommers skjerm og det har versert rykter om en 3,7-tommers eller 4-tommers skjerm. 3,5-tommers skjerm var stort da iPhone ble lansert, men nå er det mange konkurrenter med større skjerm.

Jeg er svært fornøyd med skjermen på iPhone 4, som fortsatt er blant markedets beste. Den har høyere oppløsning enn magasinpapir og god lysstyrke. I og med at den er så «liten» har telefonen en mer hendig formfaktor enn telefonene med 4-tommers skjerm.

Ønsker du deg en telefon med stor skjerm etter dagens standard, er det andre telefoner du kan velge å kjøpe.

Kanskje iPhone kunne hatt 0,2 tommer større skjerm? Det ble lagd en del bildemanipulasjoner som viste hvordan en iPhone 5 kunne sett ut, med skjerm helt ut i kanten. Men ærlig talt, skjermstørrelse på 0,2 tommer fra eller til har ingenting å si for bruken av telefonen.

Selv kommer jeg neppe noen gang til å velge telefon på grunn av skjermstørrelsen, men jeg tror mange kan komme til å velge bort telefon på grunn av skjermstørrelsen. Det er grenser for hvor stor mobilskjerm man ønsker seg. De aller største mobilskjermene er på fem tommer. De går knapt inn i en bukselomme. Også fire tommer er mer enn mange vil ha.

At andre produsenter har mobiler med svære skjermer kan vise seg å bli en fordel for Apple. Jo flere gigantiske Android-telefoner som pumpes ut i markedet, jo mindre og nettere ser iPhone ut til sammenligning.

Dårlig design?

Er det egentlig noe i veien med designen? Jeg synes at iPhone 4/4S er en pen telefon, selv om den ikke skiller seg ut fra konkurrentene som før. Men jeg mener likevel det hadde vært bra om ryktet om at glasset bak var byttet ut med aluminium stemte.

Mange har opplevd å knuse glasset på mobilen når den har falt i bakken, men av alle mobilene er iPhone verstingen, fordi den har glass både foran og bak. Selv om Steve Jobs skrøt av hvor fantastisk holdbart dette glasset var da iPhone ble lansert, var jeg skeptisk. Og statistikken viser nå at det er veldig mange som opplever at iPhone 4 knuses. Derfor er det dyrere å forsikre iPhone 4 enn andre smarttelefoner.

Det er også en fordel med at designen er beholdt, nemlig at man kan beholde det samme mobiltilbehøret. Bærevesker av ymse slag, høyttalere hvor telefonen helst skal sitte som støpt, og så videre.

Ryktene gikk også på at den nye modellen var tynnere og mindre kantete, med en design som minnet om Macbook Air. Jeg tror absolutt at dette kan ha noe for seg, så vi får se til neste år...

Men husk at Apple bytter ikke design bare for å bytte design. Macbook Pro har sett ganske lik ut i mange år. Det samme gjelder iMac. Og iPhone 3G og 3GS er like. Apple har en historie for å lage tidløs design.

Tullerykter

Det var også mange andre mer eller mindre pussige rykter om iPhone, som kanskje enkelte ble skuffet over at ikke stemte. Manglende pico-projektor, for eksempel. Vi har testet mange produkter med slik teknologi, og er verken overrasket eller skuffet. Det hadde ikke lignet Apple å lansere et produkt med en så umoden teknologi. Gi pico-projektorene noen år, så blir nok kvaliteten god nok til at det virkelig vil gi nytte og glede å projisere filmen fra telefonen på stueveggen.

3D-skjerm har også vært et rykte. Jeg har prøvd 3D-skjermen på mobiler fra både LG og HTC. Jeg oppfatter definitivt ikke dette som noen killer-funksjon enn så lenge. Man blir rett og slett ør i hodet. Det hadde ikke lignet Apple å lansere noe som ikke gav en behagelig brukeropplevelse.

Det gikk også et rykte om at neste iPhone skulle støtte NFC, slik at du kunne betale med mobilen ved å legge den over spesielle terminaler. Sikkert flott, men det er ingen funksjon som ville gitt nytte før terminalene kommer på plass. Apple gjør lurt i å avvente. Det er ingen funksjon noen med hånden på hjertet kan si at de savner.

Dette gleder vi oss over

La oss heller se på hva som er nytt i iPhone 4S. Den nye A5-prosessoren er ifølge Apple dobbelt så rask som forgjengeren. Grafikken sies å være opptil sju ganger så rask. Det betyr at iPhone 4S er i stand til å kjøre noen meget avanserte programmer og spill. Jeg gleder meg til å se hvordan hundretusener av utviklere presser juicen ut av dette.

iPhone 4S har et kraftig forbedret kamera. Selv tar jeg mesteparten av mine bilder med iPhone 4. I den nye telefonen er antall megapiksler økt fra fem til åtte. Det skal vi ikke henge oss vesentlig opp i. Viktigere er at bildesensoren fanger opp 73 prosent mer lys, er raskere og at vi kan se frem til bedre fargenøyaktighet, ansiktsgjenkjenning og bedre hvitbalanse. Og ikke minst: Videoopptak i 1080p (full-HD) med bildestabilisering og støyreduksjon...

Ellers vil jeg trekke frem iCloud og iOS 5, som også andre iPhone-eiere kan ta i bruk gratis fra 12. oktober. Synkronisering og backup i nettskyen er en kraftig forbedring fra dagens løsning.

Apple har også lansert et nytt system for stemmestyring, kalt Siri, som kan bli spennende. Og for folk som reiser til USA betyr de nye radiobrikkene at iPhone får bedre dekning enn alle andre telefoner.

Alt i alt vil jeg si vi snakker om kraftige forbedringer, som er omtrent som jeg hadde forventet. Det jeg lurer på nå er om kritikken hadde uteblitt dersom Apple lanserte akkurat det samme, men bare med aluminiumsdeksel isteden, og kalte det for iPhone 5...

Les om:

Debatt