IPv6 vil bli en rolig prosess

IPv6 vil bli en rolig prosess

IP versjon 6 kommer til å fases inn helt rolig, og versjon 4 og versjon 6 kommer til å leve side om side på internett i mange år.

Hvis du tror på alt oppstyret rundt reduksjonen av tilgjengelige IPv4-nettstedsadresser, kan det være lett å konkludere med at tiden er i ferd med å løpe ut og at internett snart vil kollapse under presset. I likhet med vanviddet rundt den antatte Y2K-feilen, er dette noe som ganske enkelt ikke kommer til å skje. Sannheten er at ingenting egentlig vil forandre seg på overflaten – IPv6 vil introduseres gradvis, og i årene framover vil både IPv4 og IPv6 eksistere side om side. It-bransjen har visst om overgangen fra IPv4 til IPv6 i lang tid nå, og produsentene har produsert IPv6-klar maskinvare og programvare i mange år. Det er bare etter årets kunngjøring av IPv6-dagen og nyhetene fra IANA om at man faktisk er i ferd med å gå tom for IPv4-adresser, at folk har begynt å diskutere hva dette egentlig betyr for forbrukere og bedrifter, og hva som må gjøres for å forberede nettverket nå og ikke senere.

Drivkrefter bak IPv6-innføringen

Hovedgruppen som kommer til å ta støyten av overgangen, vil være Internett-leverandørene. Det er de som til syvende og sist er ansvarlige for å drive overgangen fram, siden de vil tildeles de nye IPv6-adressene fra IANA og få oppgaven med å overlevere dem til kundene. Det er ingen tvil om at internett-leverandørene har mye arbeid foran seg, da de må teste hvordan IPv6 vil integrere seg med IPv4 nå, og veilede kundene om hva de kan forvente seg av dem og hvordan de kan planlegge i forhold til overgangen. Jeg går ut fra at individuelle internett-leverandører i forkant av verdens IPv6-dag i juni vil forsøke å skille seg ut ved å bidra til å utdanne publikum om overgangen og tilby en tjeneste for å teste nettsteder live på dagen. Forhåpentligvis vil dette arrangementet være en katalysator for en omfattende tilgjengelighet av IPv6-adresser i Norden og verden rundt.

Det som er interessant med de ulike synspunktene på IPv6, er at mye oppmerksomhet gis til land som «leder an», slik som land i Asia. Den virkelige grunnen til at mange land i Asia har kommet mye lenger med innføringen av IPv6, er at de begynte å bruke Internett senere enn utviklede land. Dette innebar at de fikk tildelt færre IPv4-internett-adresser i utgangspunktet, og etter hvert som internett-bruken økte, gikk de raskt tomme for adresser og ble tvunget til å ta i bruk IPv6. Hele nettverket for OL i Beijing i 2008 var for eksempel på IPv6, og alle kringkastere og partnere måtte konvertere til IPv6 under denne perioden.

Med framveksten av virtualisering og nettskyen må it-ledere overvåke et stadig mer komplekst hybrid databehandlingsmiljø, og dette er en enda større grunn til å forberede nettverket ordentlig for IPv6. Sammen med andre teknologileverandører har vi gjort nettverksproduktene våre IPv6-kompatible i årevis, og jeg vil anta at det samme fra nå av vil kreves ved alle it-kjøp, og at it-ledere vil teste hvordan nettverket vil utvikle seg med både IPv4- og IPv6-adresser. De kan for eksempel vurdere å kjøpe rutere som vil støtte «tunnelling» for kobling av nettsteder både i IPv4 og IPv6, og overvåke hvordan dette fungerer på tidspunkter med høy trafikk.

Fordeler ved IPv6

Et annet aktuelt aspekt ved overgangen til IPv6 er å finne ut hvem utenfor Asia som allerede tenker framover og tester IPv6 for å finne de viktigste fordelene ved det. Én stor fordel er den økte sikkerheten som IPv6-adresser tilbyr, som det faktum at IPSec (sikkerhetsstandard for IPv4) allerede er bygd slik at eventuelle nye enheter som legges til nettverket, er beskyttet bak en brannmur og ikke trenger å oversettes. Sikkerhetsfordelene er en nøkkelfaktor for bransjer som trenger et høyt nivå av sikkerhet for brukere med tilgang til ulike lag av konfidensielle data, slik som militær-, universitets- og sykehusnettverk. Det er derfor forsvarsdepartementet i USA allerede implementerer IPv6 over hele nettverket sitt, og de britiske forsvarsmyndighetene prøver det ut for øyeblikket. Oxford University tester også hvordan det vil fungere for å dra fordel av sikkerhetsfunksjonene, og universitetets JANET-nettverk er allerede på IPv6.

Det finnes også uendelige muligheter for fjernadministrasjon av enheter med IPv6, så jeg forutser en eksplosjon av innovasjoner i år og neste år etter hvert som overgangen til IPv6-internett-adresser begynner. Siden IPv6 gir potensial for at alle enheter kan ha en IPv6-adresse og en sikker tilkobling til internett, vil vi for eksempel begynne å se flere styringssystemer for hjemmet som lar folk kontrollere termostaten og lysbryterne sine og se overvåkningskameraer fra mobiltelefonen eller den bærbare PC-en mens de er på ferie.

Hva nå?

For nå er det viktigste å ha en plan. It-ledere må begynne å forberede seg på overgangen ved å analysere nettverket sitt og teste hvordan IPv6 vil bli integrert, men også ha i bakhodet at dette vil skje gradvis. De må også snakke med internett-leverandørene sine om hva som må gjøres når IPv6-adresser begynner å bli tilgjengelige i Norden. Det er ingen tvil om at overgangen vil være utfordrende og føre til en del hodebry på veien, men på lang sikt vil det bety at Internett vil bli enklere og mer stabilt, og medføre en rekke nye fordeler for vår voksende digitale verden.

Denne artikkelen er skrevet av Hans Englesson, nordisk sjef, Allied Telesis.

Les om: