It-krystallkulen for 2014

It-krystallkulen for 2014

It-journalistens tips for fremtiden er flittig brukt, med varierende hell. Hos PC World har vi tatt en rask titt i vår Krystallkule 3000™ for å se hva neste år bringer oss.

Tingenes internett skyter fart

Dette er en trend vi har sett lenge, men som virkelig vil skyte fart i 2014. Internett har lenge vært avhengig av mennesker for å motta informasjon; det meste av tekst, bilder og data man finner på internett har blitt satt sammen av mennesker. Med tingenes internett blir det en endring i dette, der maskin-til-maskin-kommunikasjon og tagging av informasjon vil gjøre at flere oppgaver kan gjøres av maskiner.

Logistikk og lagerløsning er det åpenbare eksempelet – en sentral maskin har kontroll på lagerstatus, shipping-status, tilbakekalte produkter og lignende. Det nye er at maskinen kan bestille basert på inventar, men også bruke for eksempel vær-informasjon til å velge den havnen med høyest suksessrate og sende varer til. Det er få begrensninger for hva maskinen kan gjøre; algoritmer blir en av de viktigste termene i 2014.

Stua blir smartere

Smart-TV-er har allerede inntatt stuene våre, men utnytter ikke den muligheten de hadde til å overta stue-pc-ens oppgaver. Isteden fikk vi tilgang til Netflix og lignende, pluss en del verdiløse apper fra produsentene. Greit nok, men hvor ble det av den fremtiden vi var lovet, med TV-en som samlingspunktet for all digital trafikk?

Ironisk nok kan det som skulle fjerne pc-behovet fra stua bli pc-ens redning. Mindre formfaktor, media og underholdningsbevisste operativsystemer og et økende digitalt behov taler for at små pc-er kan innta hjemmene våre i 2014. Intel NUC, Apple TV er enkle eksempler, men også spill-pc-er til Steam OS bør bli et vanligere syn.

Microsofts strategi slår blomst

2014 blir et vendepunkt for Microsoft. Vi tror dette er året der ett operativsystem vil regjere over alle plattformer, og at Microsoft vil kutte unødvendige sidespor. Ett slik sidespor har vært Windows RT som, til tross for alt det innovative det gjorde for nettbrettene, vil forsvinne. Microsoft har åpenbart feilet i sin satsning mot nettbrett, men lyktes tilsvarende på hybrid-markedet.

i 2014 vil vi antageligvis se de første Microsoft smart-telefonene på markedet, mulig under Nokias navn, men der Windows danner grunnlaget. Her er det åpnet for den kanskje største hardware-satsningen noensinne fra Microsoft, som etterhvert vil få en bred portefølje med pc, konsoll og telefon. Vi tror også den porteføljen vil utvides ytterligere i 2014.

Mobil mobil mobil

2014 blir, ikke uventet, et kjempe-år for mobilen. Introduksjonen av bøyelige skjermer vil gi oss nye formfaktorer både på mobil og nettbrett, og vi vil se en kraftig forbedring i kamerateknologi der smart-telefoner vil komme helt opp på kompakt-kamera nivået. Store telefoner vil øke i popularitet, da det vil bli mindre fokus på tale og mer fokus på applikasjoner som krever plass.

Vi tror og håper noen av de store som Apple, Samsung og Sony vil komme med NYE produkter, ikke bare flere tall og bokstaver bak eksisterende modeller. Smartklokker vil endelig slå igjennom, og vi vil se de første norske brukerne med Google Glass på gaten. IP-telefoni vil øke drastisk, dette vil også gjenspeiles i mobilmarkedet der datatrafikk vil bli alfa og omega.

XP blir borte, og farlig

Dette er ikke fra en krystallkule, det er derimot faktum. I april 2014 vil XP ikke lenger være støttet, og vil ikke motta kritiske sikkerhetsoppdateringer fra Microsoft. Det er vanskelig å finne konkrete tall, men det er estimert at 20 prosent av bedriftsbrukere på verdensbasis fremdeles sitter fast i XP. I forbrukermarkedet er tallet noe lavere, men fremdeles høyt nok til at det i april vil være en rekke sårbare maskiner der ute.

Det er ikke mye tid igjen, og risikoen er reell.

Les om: