Jobs + Apple = sant

Jobs + Apple = sant

KOMMENTAR: Steve Jobs kan trappe ned, men han vil aldri forsvinne fra Apple.

Da jeg først ble interessert i data hadde jeg ikke engang hørt om Apple. Heller ikke Macintosh, Jobs eller Wozniak.

Mitt første møte med det som skulle komme til å spille en så stor rolle i livet mitt kom fra IBM. En stor klumpete, beige boks med en bitteliten grønn og grønn skjerm på kontoret til pappa. Den store, stygge boksen skjulte en vidunderlig hemmelighet. Den kunne programmeres til å gjøre nesten alt jeg måtte ønske!

Noen få år senere fikk jeg endelig min første datamaskin – en Commodore 64, Apples store motstander på hjemmepc-markedet der borte i USA. Jeg hadde fortsatt ikke hørt om Apple, Jobs eller Woz.

Jeg så en maskin fra Apple for første gang under en klassetur da jeg gikk på ungdomsskolen. Vi skulle velge videregående skole, og reiste rundt og tittet på de mange mulighetene. På en eller annen skole (jeg har glemt hvilken) brukte de Macintosh til design og desktop publishing. Jeg tok en nærmere titt, hacker-spire som jeg var, men ble ikke videre imponert over maskinen. Selv hadde jeg jo en C64 og et par pc-er hjemme, som var langt bedre.

Macintosh-en jeg nettopp hadde sett virket latterlig dårlig i forhold, treg og kjedelig som den var. Og bare èn museknapp? Galskap! Mac-en ble raskt glemt.

Videregående skole kom og gikk, og jeg puslet fortsatt med data, nå som utdannelse. C64-en ble solgt i et øyeblikks galskap til fordel for en ny pc.

Microsoft-baserte pc-er ble etter hvert byttet ut med Linux. På jobben i Telenor gikk det mye i Windows NT og Sun Solaris. Jeg hadde også fått mer erfaring med Apples produkter, men synes fortsatt det ikke var noe særlig å skryte av.

Jeg hadde derimot fått sansen for historie, nærmere bestemt datahistorie. Jeg leste veldig mye om hvordan de første personlige datamaskinene ble laget, om Homebrew Computer Club i California og om de første selskapene dedikert til pc-markedet.

Apple hadde selvfølgelig en veldig viktig rolle i den prosessen. Min snusfornuftige holdning til Apple endret seg. Jeg ble godt kjent med Randy Wiggington, Andy Hertzfeld, Bill Atkinson, Burrell Smith fra Apple, og ikke minst de to Stevene – Jobs og Wozniak som raskt ble to av mine største forbilder. Woz på grunn av sine tekniske trolldomskunster, og Jobs for design- og lederegenskaper jeg aldri hadde sett maken til. Mannen er en visjonær!

Men jeg var fortsatt ikke særlig interessert i å eie eller å bruke en Mac. Jobs og Woz var ikke lenger hos Apple, og mac-er var bare for fotografer og designere. Apple slet og sto på randen av konkurs. Trist, men sant.

Så, en dag kom den store nyheten – Steve Jobs kommer tilbake til Apple.

Virkningen var enorm.

Jobs omorganiserte Apple, og gjenskapte selskapet etter sin egen visjon. Noe av det første han gjorde, var å forkaste den tradisjonelle mac-en og introdusere Imac, en alt-i-ett-pc. De var kule og fargerrike, og skilte seg ut fra mengden.

Jeg var fortsatt ikke særlig interessert i å kaste meg på bølgen og anskaffe en mac, men det var tydelig at endring var i luften. Apple var på vei tilbake i pc-markedet.

Bekreftelsen kom i form av OS X. Etter han ble kastet ut av Apple i 1985 hadde Jobs blant annet startet NeXT, et selskap som utviklet kraftige og avanserte arbeidsstasjoner hvor Jobs visjonære holdning til funksjon og estetikk var åpenbar. Som en del av avtalen med Apple overtok selskapet NeXT når Jobs ble bedt om å komme tilbake. Kjernen i operativsystemet NeXT skulle bli grunnlaget for OS X.

Da jeg så OS X i aksjon for første gang forstå jeg at dette kom til å bli spesielt. Her var endelig et operativsystem som kombinerte kraft og hastighet med Unix i bunnen, og et vennlig og nydelig brukergrensesnitt som var til å dø for.

Jeg fikk lyst til å kjøpe en mac. Og det gjorde jeg også.

Etter hvert har det ballet litt på seg, og jeg sitter nå med en ny Imac, en G4 Ibook, to Ipod-er og en Iphone. Samtlige maskiner og duppeditter bærer preg av Jobs strenge krav til form, funksjon og estetikk.

Nå som Jobs har meldt at han vil trappe ned (husk, han bare gir seg som direktør – Jobs skal fortsatt være styreleder i Apple), ble det ramaskrik som kunne høres fra Cupertino i Silicon Valley til Computerworlds kontor her i Oslo. Apples aksjekurs falt 7 prosent etter nyheten ble offentliggjort, og enkelte artikler som omtaler hendelsen kan nærmest leses som en nekrolog for Apple Computers.

Men Apple er da ikke død, og det er absolutt ingen grunn til å frykte fremtiden. Snarere er det en god sjanse til å sikre seg noen Apple-aksjer mens kursen er lav(ere). Den nye direktøren i Apple, Tim Cook, har vært hos Apple i tretten år, og har vært fungerende direktør for selskapet når Jobs har vært ute av drift på grunn av sykdom og relaterte helseproblemer. Han har vist seg som en stødig, troverdig og tillitsvekkende leder, og ble i sin tid headhuntet til Apple av Jobs i egen høye person.

Når Jobs nå overlater direktørjobben til Cook, er det et strømlinjeformet selskap han gir fra seg, et selskap skapt av Jobs visjon og vilje.

Så selv om Jobs til en viss grad er ute av bildet på dette punktet, så er det umulig å unngå påvirkningen han har hatt på Apple og verden for øvrig.

Derfor har Apple ingenting å frykte. Steve Jobs will be with you. Allways.

Les om:

Debatt