Lotussfæren åpnes

Lotussfæren åpnes

Lotus tapte slaget om markedet de selv startet - epost og gruppevare. På Lotussphere 2009 har de hentet friskt fra kjente løsninger.

Det har som vanlig kommet noen nyheter fra Lotussphere. En utfordring er at det er så lite nytt. La oss starte med en noe snodig skrudd annonsering om SAP og prosjekt Alloy, som altså er Lotus-varianten av Duet hos Microsoft. Poenget er å gjøre henholdsvis Notes og Outlook til klienter mot erp-løsningen fra SAP. Men er det egentlig overraskende at en av gigantene i erp-markedet legger vekt på å gjøre det enkelt å bruke deres system fra begge de store leverandørene av produktivitetsverktøy?

En annen viktig annonsering var oppkjøpet av Outblaze, som skal gi IBM Bluehouse-prosjektet en tilpassing til tjenester etter nettsky-modellen (cloud computing), kalt Lotus Live. Det ser ut som noe Microsoft kunne gjort med å kombinere sine ulike Sharepoint-løsninger med MSN-applikasjoner, inspirert av Google-modellen om å legge alt på internett. Microsoft kunne kalt det Microsoft Live?

Notes vs. Outlook

Lotus-miljøet driver en velpoengtert kritikk mot Microsoft om at de primært tenker på, og hegner om, sitt eget miljø og plattformer, der Lotus er åpen for verden. I hvert fall i teorien. Men Microsoft kan neppe skyldes for å legge skjul på at dette er det de ofte gjør - eller hvorfor. Uniforme systemer tiltaler bedrifter som jakter kostnader med maksimal standardisering. Og der gjør Microsoft gode penger.

La oss bare ta med annonseringen rundt det mest kjente Lotus-produktet. De siste månedene har jeg oppdatert meg og brukt nyhetene i Lotus Notes 8-klienten. Etter å ha brukt en masse varianter siden versjon 5 åtte år tilbake i tid, er versjon 8 et visst fremskritt. Og Lotus snakker om tusenvis av nye lisenser solgt. Men hvordan står Notes sammenlignet med Microsoft Outlook?

For å ta konklusjonen først: Det er ikke lenger grunn til å si at bedre funksjonalitet og grensesnitt i Outlook er en god grunn til å bytte fra Notes. Men det går også motsatt vei. Funksjonsmessig er Notes 8 på nivå med Outlook 2003. På enkelte steder bedre, som i enkel integrasjon mot web-tjenester og Skype. På andre dårligere, som i kontakthåndtering, kalender og integrasjon mot direktemeldinger. De er også like trege i oppstart og diger i installasjonen.

Flopp

Dette teller selvsagt positivt for Notes 8 mot Outlook 2007, som er meningsløs tung og treg. Men på epostbehandling er de rimelig like. Men så kaster man også bort både tid og penger om man bare bruker Outlook eller Notes til epost. Det er andre muligheter som gjør at man tar i bruk en slik samarbeidsplattform.

En slik interessant mulighet ligger i Lotus-prosjektet Beyond Office, som er en innholdsorientert måte å tenke informasjons- og dokumenthåndtering på. Det minner litt om kjempefloppen Lotus Workplace, som var forrige forsøk fra Lotus på å redefinere samarbeids- og informasjonshåndteringen i bedriften. Tanken er å strukturere ustrukturert informasjon etter scrapbook-prinsippet, og tilpasse det en wiki/blogg-formidling og en dokumentdelingsmodell. Med andre ord som en type Facebook for bedriftene, med litt OneNote. Og så krydrer vi med xml-lenker og dynamikk, og legger inn litt samarbeid, deling og synkronisering a la Groove.

Ozzie

Groove er ironisk nok hva Lotus Notes antagelig hadde blitt om sjefsutvikleren av Notes, Ray Ozzie, hadde fortsatt utviklingen av produktet. I stedet hoppet han av Lotus, laget Groove, ble tiljublet på Lotussphere for fire år siden. Tre måneder senere ble han kjøpt opp av Microsoft. Groove er i dag en spennende applikasjon i MS Office, og Ray er sjef for teknologiutvikling i Microsoft. En jobb han fikk etter Bill Gates.

Så, fra Lotussphere har vi kjente og eksisterende konsepter for samarbeid og informasjonshåndtering skrudd på litt nye måter. Tilpassing til konkurransen bør gir rom for nyvinninger og utvikling. Og kanskje noen reale nyheter neste gang?

Les om:

Debatt