Mektig allianse i trøbbel

Mektig allianse i trøbbel

KOMMENTAR: Teledronning Ingvild Myhre gikk brått av i Network Norway. Samtidig er det rot på eiersiden. Telenor gnir seg nok i hendene.

Netcom, og kanskje spesielt Telenor, har grunn til å være fornøyde. Alliansen som kan bli en solid utfordrer til mobilduopolet knaker i sammenføyningene. Network Norway mistet sin dyktige toppsjef og gode nettverksbygger, Ingvild Myhre, etter "enighet" med styreleder Terje Christoffersen. Finansdirektøren i storeier Hafslund steppet inn som foreløpig sjef for mobilselskapet med 350.000 mobilkunder.

Network Norway eier sitt eget nett sammen med Tele2. Foreløpig dekker nettet de store byene, men målet er å få mellom 80 til 90 prosent av kundene over i eget nett. At kundene skal ringe mest mulig i eget nett betyr selvfølgelig mye for fortjenesten -- fordi man slipper å dele inntektene med Netcom eller Telenor.

Fiberallianse

Det holder imidlertid ikke bare med master og basestasjoner. Fibernettverk og transport av data i bakken er en betydelig kostnad for mobilt bredbånd. Derfor er en allianse med Bredbåndsalliansen og Banetele strategisk fornuftig - både på grunn av deres tilgang til kapital gjennom det store kraftselskapet på eiersiden, men ikke minst på grunn av fiberen (i hovedsak langs det norske jernbanenettet), som er det største nettet utenfor Telenors kontroll.

Med fiber i bakken, rike eiere i Bredbåndsalliansen og flere hundretusen mobilkunder vil Network Norway og Banetele kunne bli en solid konkurrent til Telenor.

Det foreligger derfor en intensjonsavtale om at Banetele/Bredbåndsalliansen, med Myhres tidligere Telenor-kolleger Stig Herbern og Tormod Hermansen som sentrale personer, skal inn på eiersiden i Network Norway. Men selskapene har diskutert (sannsynligvis om pris) i over et år.

Tvist

I en artikkel i Computerworld i midten av januar uttalte imidlertid både Stig Herbern og daværende sjef i Network Norway at de ønsket en allianse, men de kunne ikke si noe særlig om når en slik alliansen kunne bli en realitet.

Når nå alliansebygger Myhre skyves ut av Network Norway, kan det se stygt ut for samarbeidet som også har utviklet seg til å bli en voldgiftssak - en privat rettegang hvor dommeren oppnevnes av partene. Det kan tolkes positivt at tvisten i alle fall ikke har endt i rettssalen - et tegn på at partene har et oppriktig ønske til å komme til enighet.

Men all uroen er ikke godt nytt for norske forbrukere og bedriftskunder. Kundene trenger en solid utfordrer til Telenor på bakkenettet for data og på duopolet på mobilt bredbånd. Men for å bli en solid aktør som fremmer konkurransen må de komme til enighet og stå samlet.

Les om: