Mer sosialt og hyggelig Ubuntu

Mer sosialt og hyggelig Ubuntu

LESERINNLEGG: Nye Ubuntu leverer varene, også for bedrifter.

(Leserinnlegget er skrevet av Tor Arne Pedersen, som jobber som systemansvarlig og lærer i Elektronisk infrastruktur ved Solør videregående skole i Hedmark. Han har vært Linux-bruker siden 2006, og administrerer et fåtall Ubuntu-maskiner.)

Canonical slapp sin nyeste versjon av Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx 29. april. Ubuntu har gjennom noen år vært kjent som en GNU+Linux-distribusjon som leverer enkelt brukergrensesnitt med komplette løsninger for de fleste brukerne.

Ubuntu leverer som før innebygget drivere for det meste av maskinvare og brukeropplevelsen av «plug and play» har blitt hakket bedre. De fleste digitale fotoapparat, skrivere, skannere og annet periferiutstyr kan plugges i og brukes med en gang. Tidligere erfaringer har vist at selv om det meste av maskinvare er støttet kan man være uheldig og treffe på skjermkort eller trådløse nettverkskort som ikke er det.

I forbindelse med lanseringen av Ubuntu 10.04 har det også blitt sluppet flere varianter som for eksempel Edubuntu for utdanning helt ned til barneskolenivå og Kubuntu for de som foretrekker KDE som vindushåndterer i stedet for Gnome. Server-utgaven kommer vi tilbake til.

Smidig installasjon

Installasjonen av Ubuntu har blitt smidigere enn sist, og etter å ha svart på noen spørsmål som språk og navn er det bare å vente noen minutter.

Heldigvis har Ubuntu fått samlet alle spørsmålene i starten, slik at man kan svare seg ferdig og ta en kopp kaffe eller finne på noe annet fornuftig mens man venter. Hele installasjonen tar ca 15 minutter. Deretter er det rundt 30 sekunders oppstartstid, og Ubuntu er klar til bruk.

Forbedret utseende

Det første man legger merke til er at Ubuntu har fått en etterlengtet ansiktsløftning. Gul og brun er byttet ut med lilla og mørk grå. Systemikoner er byttet ut, samt at varsler, vinduskanter og tipsbokser har fått rundere kanter.

Umiddelbart er det nok uvant for både Windows-brukere og tidligere Ubuntu-brukere at vindusikonene er flyttet til venstre, men det kan tenkes at OSX-brukere føler seg mer velkomne enn før.

For oss som mildt sagt liker øyegodteri må det straks skrus på ekstra visuelle effekter, og det er fortsatt slik at for å få full kontroll over disse må du installere ekstra programvare.

Men hva er nytt for bedrifter? Les videre på neste side!

Debatt