Norsk - enn så lenge

Norsk - enn så lenge

KOMMENTAR: Stalltips: Innen året er omme, har Opera Software havnet på utenlandske hender.

I løpet av vinterhalvåret ble to av de tre mest toneangivende norske it-selskapene, Trolltech og Fast, kjøpt av to giganter, Nokia og Microsoft. Det tredje selskapet i det som har vært norsk it-innovasjons tet-trio de siste ti årene, la denne uka fram et oppsiktsvekkende godt finansresultat.

Opera Softwares omsetning økte fra 65 millioner kroner i samme kvartal i fjor til drøyt 100 nå. Resultatet er snudd fra et underskudd på ni millioner til pluss ti. Fra midten av mai til 1. juni steg aksjekursen fra 14 til 24 kroner.

I skrivende stund har det norske selskapet en markedsverdi på 2,9 milliarder kroner, som betyr at gründer og administrerende direktør Jon Von Tetzchner har en papirformue på nesten 400 millioner kroner.

Bak de solide resultatene ligger en målbevisst og langsiktig jobbing som endelig begynner å gi uttelling.

11,9 millioner kunder

En rapport selskapet la fram i mai viser at 11,9 millioner mennesker i mars brukte mobil-nettleseren Opera Mini til å surfe innom 2,4 milliarder websider. Dessuten - web-innhold lastet ned fra nettet, sto fullverdig nett-innhold for 77 prosent, mens WAP-protokollen sto for 23 prosent.

Disse tallene viser tre viktige ting: Det reelle antallet folk som bruker mobilen til nettsurfing er fortsatt i peanøttstørrelse. Tilsvarende er potensialet for mobilsurfing enormt og veksten stor. Men det viktigste er at det endelig er mulig å lese "ordentlig" nettinnhold på mobilen uten at det føles som en tidsreise til 1994.

Vi snakker altså om et slags gjennombrudd for mobilt internett, og i det perspektivet er Opera Mini et særdeles strategisk produkt å eie.

Antallet nye kontrakter og samarbeidsavtaler viser at interessen for Opera Mini er stor, både i mobil- og elektronikkindustrien og programvarebransjen.

Google

Blant dem som samarbeider mer og mer med Opera, er Google. Google skal i år sjøsette sin frikode-baserte mobilplattform Android, som er ment å gjøre det enklere å laste ned programvare til mobiltelefonen. I april annonserte Opera et samarbeid nettopp om og med Googles Android-plattform.

I uka før kvartalsresultatet ble lagt fram, benyttet analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans anledningen til å spekulere i at Google kan vise så stor interesse for Opera at et oppkjøp aktualiseres.

Slike spekulasjoner har nok ikke bidratt så rent lite til den vanvittige oppturen Opera-aksjen har hatt de siste ukene. Nysæthers kursmål på 25 kroner er snart nådd, bare en uke senere.

Men i motsetning til visse andre børs-yndlinger (Opticom er ikke glemt), er det substans i det Opera leverer. Selskapet har vokst jevnt og trutt, og fått en troverdig og svært internasjonal profil som gir selskapet styrke og soliditet.

Gründerledet

Det gir også tillit at selskapets ene gründer fortsatt eier en stor andel og leder selskapet. Det er kanskje verdt å minne om at det blant dem som nå hyller Opera, har vært folk som har ropt på "proffere" ledelse i hardere tider.

Listen over selskaper som kan tenkes å ønske seg Opera er lang. Nokia, Google, Samsung, Sony Ericsson, Microsoft er alle mulig interessenter, og det vil nesten være overraskende om det ikke kommer noen solide bud på Opera i nær framtid.

Men uansett hvordan dette ender, er det morsomt å se at et norsk programvareselskap endelig har klart å frembringe noe i nærheten av en norsk merkevare. Det er en triumf i seg selv.

Les om: