Nytt samarbeid for nye standarder

KRONIKK: Et nytt konsortium skal bidra til at flere får større kommersiell nytte fra sensorer og internett. Norske medlemmer søkes.

Publisert Sist oppdatert

I følge IDC vil man se at enheter koblet til internett overstiger 50 milliarder innen 2020.

Selv om mange nye rulles ut hver dag, er det anslått at omlag 85 prosent av sensorene som gir best datagrunnlag allerede finnes i eksisterende infrastrukturer.

Når man går fra mange isolerte systemer til økosystem der det meste skal samvirke får virksomheter og samfunnet store gevinster. Lønnsomhet øker og evnen til å tilfredsstille behov og ønsker bedres.

Den virkelige verdien kommer når alle enheter, gamle som nye, kobles til nettskyer der data analyseres og man kan ta lærdom av resultatene. Denne kunnskapen kan endre virksomheter og samfunnet fundamentalt om man får bukt med tungrodde ”legacy” systemer. De fleste enheter er foreløpig enten isolerte eller ikke tilkoblet internett, og det vil kreve innovasjon for å få dette ordnet på en pragmatisk og kostnadseffektiv måte.

Samarbeid på tvers av grupper, virksomheter, land og kontinent er en forutsetning.

Nye tanker, nytt konsortium

Nye tilnærminger krever hoder som tenker annerledes i en tid der fysiske og digitale verdener smeltes sammen. Ikke minst for å sikre at data brukes og sikres på riktig måte.

For å fremme utviklingen og bidra til flere standardiserte løsninger, ble et konsortium nylig stiftet. The Industrial Internet Consortium skal jobbe med utvikling, utbredelse og bedre nytte av sammenkoblede maskiner basert på allment tilgjengelige verktøy.

Målet er å rive teknologisiloer og fremme bedre tilgang til ”big data” gjennom integrasjon av informasjonskilder.

Særlig prioriterte områder er å utvide og finne nye bruksområder, utvikle referansearkitekturer, markedsføring, påvirkning av globale bransjeforeninger og standardiseringsorgan, legge til rette for samhandling, diskusjon og erfaringsutveksling, og ikke minst ivareta at sikkerhetsperspektiv alltid fremmes.

De som deltar bidrar i ulike arbeidsgrupper foreløpig delt opp i teknologi, arkitektur, sikkerhet og markedsføring. Blant grunnleggerne er IBM, Cisco, AT&T, General Electric, Intel med flere. De store gevinstene kommer ikke før man har god representasjon fra alle verdenshjørner, og kanskje særlig fra avanserte kunnskapssamfunn som Norge.

Les mer på www.iiconsortium.org

Camilla Törnblom, kommunikasjonsansvarlig for Intel i Norden