Suksess eller flopp?

Suksess eller flopp?

KOMMENTAR: Hva skal vi med Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare i Drammen?

Fornyingsminister Heidi Grande Røys og åpen kildekode-pioner Bruce Perens var blant talerne under åpningen av Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare onsdag 15. august. Begge to fremhevet mulighetene som ligger i bruk av fri programvare både i det offentlige og i privat forretningssammenheng. Frigjøring av ressurser fra programvarebudsjettet var naturligvis ett av de viktigste punktene. Disse midlene bør heller brukes til å gjøre selve foretaket mer konkurransedyktig, mente Perens.

Bak senteret står Buskerud Fylkeskommune, Rådet for Drammensregionen, Høgskolen i Buskerud, Troms fylkeskommune, IKT Norge og Kommunenes Sentralforbund. Norge er ikke akkurat først ute til å etablere et slikt senter, men tidspunktet er respektabelt nok. I USA har de hatt The Linux Foundation siden januar, mens enkelte av våre nordiske naboer har hatt tilsvarende sentre en stund allerede.

Danmark etablerte sitt senter i april i fjor. Men det som er spesielt med det norske senteret, er at regjeringen har vært sterkt involvert i prosessen med å få det hele på beina. I tillegg til å snakke varmt om senteret ved flere offentlige anledninger, har Fornyingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet spyttet i til sammen 2,75 millioner kroner for å få hjulene i gang.

Regjeringens åpenbare rolle kan ha både positive og negative konsekvenser. Det positive er at flere bedrifter og organisasjoner kan få øynene opp for fri programvare. Det er viktig å få frem at mange av disse programmene holder høy standard og at de ikke bare har blitt snekret sammen av noen nerder på gutterommet. De store proprietære aktørene trenger dessuten helt klart konkurransen.

Det negative kan derimot være at man fort kan få inntrykk av at senteret er styrt av enkelte regjeringsmedlemmer. Dette poenget var for øvrig fornyingsminister Heidi Grande Røys klar over, og fremhevet overfor Computerworld at senteret skulle strebe etter å holde seg uavhengig.

Hvordan Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare vil administreres gjenstår å se. Mye avhenger av hvem som får napp på søknaden som daglig leder. Stillingsutlysningen er allerede ute. Vedkommende bør holde tungen rett i munnen, og søke støtte fra organisasjoner med solid kompetanse på området fri programvare. Samtidig er det viktig at senterets representanter ikke blir mikrofonstativ for selskaper eller enkeltpersoner med sine egne agendaer.

NUUG (Norwegian Unix User Group)-leder Petter Reinholdtsen fortalte undertegnede under åpningen at han trodde det kom til å ta helt av, nå som senteret er etablert. Jeg velger å holde meg noe mer nøktern og heller vente i spenning på konsekvensene.

LES OGSÅ: Røys klippet snoren for fri programvare

Les om:

Debatt