Titler som lyver og titler som slår

KOMMENTAR: En tittel sier ofte mer om en bedriftskultur enn om hva personen som bærer den driver med. Må det være sånn?

Publisert Sist oppdatert

Global Sales Manager. Vice President Executive Sales Team Europe, Middle East and Africa. President, General Manager. Key Account Manager. CEO. CSO. CIO. COO. CIA... (NOT!)

I en "stadig mer globalisert verden" blir det vanligere og vanligere med flottere og flottere titler som står i stil med at virksomheten driver eller satser internasjonalt.

Ingen er for eksempel personalsjef lenger. Det heter "HR director" eller noe lignende. Noen vil da fortelle deg at HR (Human Resources) betyr noe annet, og omfatter mye mer, enn personal.

Men det er selvsagt bare tøv. Roller forandrer seg hele tiden. " Lærer" er også noe helt annet enn for 20 år siden, uten at lærerne trenger å kalle seg "educational trainer" av den grunn.

Eller? Nå heter det jo basisgrupper og basisgruppekontakt, i stedet for klasser og klasseforstander, så heller ikke dette gamle hedersyrket er helt uberørt av jåleriet.

President er tittelen på verdens mektigste person. Men hans nestkommanderende må dele tittelen med millioner av mellomledere. Du skal ikke ha vært mye borti amerikanske selskaper før du skjønner at de gjerne har flere "vice presidents" enn ansatte.

Å begripe hierarkiet i amerikanske selskaper er en livslang læringsprosess. For eksempel har noen konserner både CEO (Chief Executive Officer), General Manager og President. Av og til er alle disse en og samme person. Når det i tillegg er ganske vanlig at konsernsjefen også er styreleder, blir rollene mangfoldige for den som sitter øverst.

Under vrimler det av executive eller corporate eller corporate senior executives, eller kanskje et par dusin senior vice presidents, deretter noen hundretalls vice presidents på neste nivå, og så videre.

I Norge er det helst organisasjoner og stiftelser som har en president, foruten Stortinget.

Visepresidenter er helst noe de har i USA, og som oftest har heldigvis norske bedrifter en litt enklere struktur enn sine amerikanske motparter. Men Statoil-sjef Helge Lund har fått tittelen President and CEO. I Storbritannia svarer denne presidentrollen til COO, eller Chief Operating Officer.

Det er sikkert gode grunner til at Lund har presidenttittelen.

Imens kan vi som er journalister av og til glede oss over at noe greier å være kreative. Og ikke alle trenger å forholde seg til kompliserte koprorative strukturer, heldigvis.

Her om dagen fikk vi noen visittkort fra en gjeng tilretteleggere i et mediebyrå for digitale medier, pikselagent 001 og pikselagent 009. Se det: Titler som slår!