Wei ji i Norden

Wei ji i Norden

KOMMENTAR: It-ansatte som har spesialisert seg på Nortels teknologi, eller som jobber hos Google i Norge og Sverige, kjenner nå det kalde gufset fra finanskrisen.

Hva skjer når du har bygget kjernekompetansen din rundt Nortel, og leser at selskapet har gått konkurs? Eller du har fått jobb hos Google Norge, for å oppdage at det norske utviklingssenteret har blitt fjernet fra Google Earth?

Selv om dette gjelder små grupper i Norden, gir det et kraftig signal til oss alle. Ikke tro at din stilling ikke er i faresonen!

Nortel Network søkte om konkursbeskyttelse i USA, Canada og EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika). Selskapet vil gjennomgå en omfattende forretnings- og finansiell omstrukturering. Muligens forsvinner teknologien til konkurrentene, og på sikt ut av verdenen.

Nortels nedgang er skremmende. Ifølge Businessweek har selskapet de siste to årene forsøkt å modernisere seg gjennom innovasjon og design. På agendaen stod blant annen oppgradering av forskning- og utviklingsavdelingen for å lage "fremtidssikret teknologi", og selskapet har eksperimentert med nye trender som virtuelle samfunn og web 2.0. Ifølge finansmagasinet kom endringene for sent, eller verre, var for langt fra kjernevirksomheten, til å redde Nortel.

At Google kutter 70 utviklingsstillinger er i grunn ikke så dramatisk, hadde det ikke vært for at det er avdelingene i Norge og Sverige som forsvinner. Selskapet meddeler at det ikke lenger har råd til å ha 40 utviklingskontorer spredt rundt jordkloden.

Kontorene i Trondheim, Luleå i Sverige og Austin, Texas blir lagt ned. Så enkelt er det for store selskaper å kutte. Når hele kontoret blir borte er det lite å forhandle om for de ansatte. Utvikling av ny teknologi har ikke reddet virksomhetene. I Sverige har det blant annet vært jobbet med utvikling av en videokonferanse-løsning til Google Apps. Men selv om videokonferanse både er grønt og kostnadsbesparende - og spås en lysende fremtid - var det ingen bønn.

Men selv om du jobber i Google eller har brukt mange år på å bygge Nortel-kompetanse, er ikke alt bare mørkt. Nortel-utstyr vil være i bruk i mange år til. Og Googles ansatte sitter på meget interessant kompetanse for konkurrentene. Googles store fiende, Microsoft, har gjennom Fast allerede invitert til dem til å søke jobb.

-- Vårt morsselskap Microsoft har gitt oss beskjed om å bygge videre i Norge, og vi satser på å styrke kontorene både i Trondheim, Tromsø og Oslo, sier pressekontakt Geir Harald Aase i Microsoft-eide Fast til Adresseavisa.

Men uansett er det ingen behagelig følelse å bli overflødig. Spørsmål vil dukke opp. Hva med min kompetanse? Er det noen vits å kurse meg videre? Eksisterer min bedrift om ett år? Er det trygt å jobbe i et utenlandsk selskap? Og svarene er dessverre ikke enkle.

Vi får trøste oss med litt østlig filosofi. I Kina har man en litt annet syn på krise enn i Vesten. Ordet "krise" stammer fra det greske krisis (og latinske crisis), som kan ifølge Wikipedia oversettes med plutselig forandring, avgjørende vending eller skjebnesvanger forstyrrelse. I vår vestlige del av verden har krise en negativ konnotasjon. Det gjelder ikke Kina.

Det kinesiske ord for krise er "wei ji". Ordet er et godt eksempel på hvordan kinesere tenker om det vi opplever som paradokser. Første delen, "wei", betyr fare eller trussel. Den siste delen, "ji", betyr mulighet, eller sjanse.

Det handler om å tenke langsiktig. Og som Sterias HR-direktør Solfrid Skilbrigt sier i dette nummeret av Computerworld, man må ha flere bein å stå på. Først da står du støtt og kan flytte tyngdepunktet -- når det behøves.

Les om:

Debatt